DISCURS ALS EUA

Trump condemna el racisme, però vincula els tirotejos a les malalties mentals

El president dels EUA passa per alt la regulació de les armes en la seva resposta a les matances del cap de setmana

undefined49339967 u s  president donald trump speaks about the shootings in el190805161848

undefined49339967 u s president donald trump speaks about the shootings in el190805161848 / LEAH MILLIS

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Donald Trump ha emès una candent condemna de la violència indiscriminada que el cap de setmana passat va segar la vida de 29 persones i va ferir prop de mig centenar en dos tirotejos a Texas i Ohio. En la seva primera al·locució des que les bales van cessar, el president dels Estats Units va instar els seus conciutadans acondemnar el “racisme, l’odi i el supremacisme blanc” que va inspirar almenys un dels atacs, però va acabar vinculant les “matances bàrbares” del cap de setmana amb les malalties mentals i no va proposar mesures concretes per endurir la regulació sobre les armes. Com sol fer l’Amèrica conservadora, Trump va lligar el problema alsvideojocs, la glorificació de la violència en els mitjans, la inestabilitat mental o el discurs a les xarxes socials.  

Hores abans de comparèixer a la Casa Blanca, el republicà havia reclamat a través de les xarxes socials la unitat política per abordar legislativament la plaga de la violència armada que des de principis d’any ha deixat 251 tirotejos de masses, segons el Gun Violence Archive. L’FBI defineix els tirotejos de masses com aquells en què almenys quatre persones moren o resulten ferides. Trump va proposar endurir els controls per revisarl’historial dels compradors d’armes, una iniciativa que, segons va suggerir, podria anar aparellada a l’aprovació de la seva anhelada reforma immigratòria. Però aquesta idea no va tardar a desaparèixer del seu discurs, una constant que s’ha repetit en alguns dels tirotejos que s’han produït des que és president. 

Barra lliure de pistoles

Trump llança globus sonda per fer veure que està disposat a contemplar mesures com la prohibició dels rifles semiautomàtics utilitzats en la majoria de matances, però després els ignora per acontentar el seu electorat, reticent en gran manera a acabar amb la barra lliure de pistoles que impera al país. “La malaltia mental i l’odi van prémer el gallet, no l’arma”,va dir el president durant el seu discurs. L’única mesura que ha pres en aquest sentit des que va arribar a la Casa Blanca és la prohibició dels dispositius que serveixen per transformar les armes semiautomàtiques en automàtiques. 

Aquesta vegada sí que va tenir paraules de condemna contra el supremacisme blanc, la ideologia que ha encoratjat una vegada rere una altra al fer seus molts dels postulats. Ja fos al descriure l’arribada d’immigrants hispans com una “invasió del nostre país”, al presentar-los com “animals”, “‘matones’” o “violadors”,o al riure en els seus mítings de les incitacions per part dels seus seguidors disparar als immigrants il·legals a la frontera. La policia sospita que el pistoler d’El Paso (Texas), on van ser assassinades a boca de canó 20 persones i 29 més van resultar ferides, va deixar escrit un manifest on invocava la mateixa “invasió hispana” esgrimida per Trump i altres plantejaments demagògics racistes. 

“La nació ha de condemnar amb una sola veu el racisme, l’odi i el supremacisme blanc”, va dir el president, el mateix que mai s’ha retractat de les seves declaracions xenòfobes i la seva incitació a l’odi. “S’han de derrotar aquestes sinistres ideologies. L’odi perverteix la ment, destrossa el cor i devora l’ànima.” Sense noves propostes per restringir l’accés a les armes, en un país on hi ha més armeries que McDonald’s, Trump va fer ús del manual republicà perquè no canviï res substancialment i els fabricants d’armes puguin continuar engreixant els seus comptes de resultats. 

Videojocs violents

Notícies relacionades

Va parlar d’abordar la“glorificació de la violència en la nostra societat”, els videojocs violents o “els perills que habiten a internet o a les xarxes socials”, les mateixes que ell mateix utilitza compulsivament per malparlar dels seus detractors o promoure la divisió social. “Hem de crear els racons foscos d’internet per aturar les matances abans que ocorrin”, va afirmar des de la Casa Blanca. Un dels xats utilitzats habitualment per neonazis i racistes blancs per incitar a la violència, 8chan, ha quedat temporalment neutralitzat després que els responsables del servidor que l’allotjava, Cloudflare, decidissin expulsar-lo després de definir-lo com un “pou negre d’odi”. A 8chan s’havien penjat els manifestos de les matances racistes a les mesquites de Nova Zelanda, la sinagoga de Poway (Califòrnia) o el Walmart d’El Paso, atacat aquest dissabte per la seva abundant clientela hispana i mexicana. 

Potser la mesura més potencialment efectiva de les suggerides per Trump dilluns consisteix a confiscar les armes dels ciutadans que hagin sigut diagnosticats amb malalties mentals severes. El president s’ha referit a ella en diverses ocasions, però mai ha acabat de detallar com podria implementar-se. Una altra de les seves propostes consisteix a aplicar de forma expeditiva la pena de mort contra els autors dels tirotejos de masses. No té, no obstant, gaires aparences de progressar mentre els demòcrates controlin la meitat del Congrés.