04 juny 2020

Anar al contingut

Acollida i tutela de menors

Una bomba de rellotgeria

FERRAN NADEU

Una bomba de rellotgeria

Sonia Andolz

Les solucions han de ser un degoteig incessant fins a eliminar l'emergència. El racisme i la confrontació sotgen sense calendari.

Mentre el Parlament de Catalunya aprovava un paquet de mesures econòmiques per alleujar mínimament la gestió de l’acollida i tutela de menors algunes veus s’alçaven en contra. ¿Què és més urgent?  

La majoria de les preguntes es fan des de l’òptica equivocada: La que assumeix que la ciutadania només som alguns, els que tenim casa pròpia. Els que viuen en llars del sistema es queden fora d’aquest concepte uniforme i vague de ciutadania que es pressuposa mereixedora de privilegis bàsics. Això no és així. En el nostre sistema d’estats, els més vulnerables són objecte d’especial protecció i els menors ho han de ser clarament.

Així, entre investidures fallides, ajuntaments per conformar i pressupostos per aprovar, la classe política se’n va de vacances amb moltes tasques pendents.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Com bé m’assenyalaven alguns lectors del sector de l’educació social, tenim milers de menors en centres d’emergència, no de llarga temporalitat. Els SPAII (Servei de Primera Acogida i Atenció Integral) són gestionats per empreses subcontractades per la Generalitat. Sense entrar en el debat de la subcontractació d’obligacions públiques, els efectes són clars: utilització d’espais i infraestructures variats, no dissenyats específicament per a aquest ús; contractació de professionals no controlada per l’administració pública i que se sol traduir en equips molt joves i inexperts aprofitant la seva vocació i compromís; falta de coordinació entre empreses o cooperatives (cada una en funció del seu contracte); falta absoluta de recursos, justificada públicament a través d’aquesta subcontractació que cobreix l’expedient, i una situació per sobre de qualsevol previsió. Tot això és una bomba de rellotgeria que no pot explotar aquest estiu als que es veuen involucrats: menors, professionals i veïns. Les solucions han de ser un degoteig incessant fins a eliminar l’emergència. El racisme i la confrontació sotgen sense calendari.