EL PACTE PSC-JxCAT A LA DIPUTACIÓ

Negocis, rancors i amateurs

Es diria que els postconvergents han volgut fer que ERC provi la seva pròpia medicina.

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp9919856 barcelona 14 2 2009 fachada de la actual sede de la diputaci190708205707

zentauroepp9919856 barcelona 14 2 2009 fachada de la actual sede de la diputaci190708205707 / JOSEP GARCIA

En castellà es constata que “Donde las dan, las toman” i en català s’utilitza una expressió similar que adverteix “Tal faràs, tal trobaràs”. La idea condensada en aquestes dues frases sembla que va inspirar la maniobra de Junts per Catalunya de pactar el govern de la Diputació de Barcelona (gairebé 1.000 milions d’euros de pressupost, la més potent d’Espanya) amb els socialistes.

Es diria que els postconvergents han volgut fer que ERC provi la seva pròpia medicina. Junts per Catalunya va viure l’onada de pactes als ajuntaments –especialment el cas d’alguns de molt emblemàtics– com un atac, quan no una traïció, del seu soci de govern en el Govern. A la Diputació de Barcelona pretenen pagar als republicans amb la mateixa moneda.

No deixa de ser sorprenent que ara ERC clami emfàticament per la unitat i per un acord entre independentistes, quan la seva estratègia global no és aquesta, sinó la contrària: buscar aliances a l’esquerra per intentar ampliar la base. Recordem que els republicans van rebutjar una candidatura conjunta amb els postconvergents tant en les eleccions espanyoles, com en les europees i també a l’Ajuntament de Barcelona. Igual de sorprenent és que els postconvergents, que mai han deixat d’insistir en el valor de la unitat, tanquessin en secret l’acord amb el PSC a la Diputació.

Notícies relacionades

Podríem pensar que, com a ‘El padrí’, “no és res personal, només són negocis”. Per desgràcia no és així. També hi ha moltes ferides, vius rancors i desacords personals acumulats. Que el pacte amb el PSC tingués la benedicció de Carles Puigdemont des de la Casa de la República de Waterloo pot donar una idea de fins a quin punt no es tracta exclusivament de negocis.

Per cert, ¿on era ERC mentre els socialistes i Junts per Catalunya negociaven? ¿Com pot ser que es despertés tan tard? Ha sobrat amateurisme i ha faltat professionalitat. I, per les dues parts, lideratge, convicció i valentia a l’hora d’explicar-se davant dels ciutadans.