Editorial

Sánchez i Iglesias continuen enrocats

La perspectiva d'anar de nou a unes incertes eleccions hauria de contribuir que l'únic pacte de govern possible es faci realitat

1
Es llegeix en minuts

20190709 445039 lastramo 1 1 / periodico

La cinquena reunió des de les eleccions legislatives entre el PSOE i Unides Podem (UP) va acabar pitjor de com va començar. Ni Pedro Sánchez ni Pablo Iglesias van comparèixer davant dels mitjans per comentar la trobada, però portaveus de les dues parts es van llançar durs retrets mutus sota l’amenaça d’una nova convocatòria a les urnes, que seria el 10 de novembre. Perquè els socialistes insisteixen que la investidura d’aquest mes serà l’única i no es tornarà a repetir l’intent al setembre, una cosa en què UP sí que confia.

Les actituds continuen estant molt allunyades per l’exigència d’UP de formar un Govern de coalició, a la qual cosa el PSOE es nega. Aquesta discussió sobre carteres impedeix entrar en una negociació programàtica, transmet una imatge molt negativa a la ciutadania i genera un ambient de desconfiança en què és molt difícil que prosperi el diàleg. El PSOE acusa UP de preocupar-se només pels càrrecs en el futur Govern, mentre que els morats responen que Sánchez creu que pot governar com si tingués majoria absoluta. És cert que el PSOE necessita socis, però també ho és que els resultats d’UP no li donen gaire força a la seva exigència. Queden dues setmanes per a la investidura. No hi ha cap altra possible majoria de Govern a causa del veto de Ciutadans al PSOE. La perspectiva d’anar de nou a unes incertes eleccions, que serien les quartes en quatre anys, hauria de contribuir que l’únic pacte de govern possible es faci realitat.