Agressions homòfobes

Masculinitat i LGTBI-fòbia

La joventut dels agressors podria apuntar al vincle entre la violència i la construcció de la identitat com a home

1
Es llegeix en minuts
GRA396  MURCIA  16 06 2017 - Una pareja de lesbianas hoy durante el desfile del orgullo gay organizado por colectivos de lesbianas  gais  transexuales  bisexuales e intersexuales  LGTBI   en la Gran Via de Murcia  EFE Marcial Guillen

GRA396 MURCIA 16 06 2017 - Una pareja de lesbianas hoy durante el desfile del orgullo gay organizado por colectivos de lesbianas gais transexuales bisexuales e intersexuales LGTBI en la Gran Via de Murcia EFE Marcial Guillen / Marcial Guillen (EFE)

El Observatorio Madrileño contra la LGTBI-fòbia va registrar l’any passat 345 incidents d’odi a la regió. L’entitat va detallar que el perfil de l’agressor era el d’un home d’uns vint anys, un perfil que també va esbossar l’Observatori Contra l’Homofòbia de Catalunya en relació amb les agressions LGTBI-fòbiques en l’àmbit del lleure nocturnlleure nocturn.

Homes, sovint familiars de la víctima, són també els responsables de les anomenades‘violacions correctives’,un eufemisme per designar les violacions que pateixen moltes lesbianes amb la suposada finalitat de‘corregir’ la seva orientació sexual. Es tracta d’un delicte transversal a nivell global, present en societats tan dispars com la peruana, la brasilera o la sud-africana.

Notícies relacionades

Precisament, l’investigador Kopano Ratele va publicar el 2014 un estudi analitzant possibles causes de les agressions homofòbiques al país de Nelson Mandela. Ratele apuntava que la violència contra gais i lesbianes és una manera de consolidar la masculinitat de molts homes africans, una identitat de gènere posada en qüestió per les ràpides transformacions econòmiques i socials que travessen alguns dels països del continent. Això fa que els valors associats al percebut com ‘ser home’, com l’èxit econòmic, siguin més difícils d’aconseguir. De fet, Ratele assenyala que la comunitat LGTBI, que ja per si mateixa qüestiona les convencions del que es considera socialment un home, apareix com a excusa per desviar l’atenció delsfracassos de les elits.

Podem prendre la relació entre masculinitat hegemònica i discriminació contra persones LGTBI de Ratele com a punt de partida per estudiar les agressions a Catalunya i Espanya. La joventut dels agressors podria apuntar al vincle entre la violència i la construcció de la identitat com a home. De fet, igual com l’‘alt-right’ nord-americana, el partit ultradretà Vox, que també aposta per una masculinitat agressiva i dominant en conflicte amb les dones i el col·lectiu LGTBI, veu els homes joves com un grup on captar adeptesfàcilment.

Temes:

Homofòbia LGTBI