La violència masclista entre joves despunta: creix un 25% el nombre d'enjudiciats

Descendeix per primera vegada per sota del 10% el nombre de víctimes que renuncien a declarar contra el seu agressor, segons dades del primer trimestre

L'estadística del CGPJ demostra la necessitat de lluitar contra el maltractament, tot i que Vox empenyi el PP a apostar per la "violència intrafamiliar"

undefined47510791 graf156  madrid  26 03 2019   la alcaldesa de madrid  manuel190326121504

undefined47510791 graf156 madrid 26 03 2019 la alcaldesa de madrid manuel190326121504 / Victor Lerena

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

L’Observatori  contra la violència masclista del Poder Judicial va publicar aquest dilluns dades sobre els procediments oberts el primer trimestre del 2019 que tornen a posar de manifest que les agressions contra les dones són una realitat quantitativa i qualitativa a combatre, per molt que el PP hagi assumit en diversos pactes territorials amb Vox la necessitat de lluitar contra la“violència intrafamiliar”,terme amb què la ultradreta pretén minimitzar el maltractament cap a les dones.

Així, el Consell General del Poder Judicial va comptabilitzar en tres mesos 38.619 dones com a víctimes de violència de gènere, un 2% més que el primer trimestre del 2018. I les afectades van presentar 40.319 denúncies, gairebé un 2% més. D’aquestes, gairebé un 67% són espanyoles i un 33%, estrangeres, tres punts més que en el mateix període de l’any anterior.

L’estadística revela a més un repunt del nombre de menors enjudiciats per agressions a dones, 74 davant 59 l’any anterior (un 25% més), cosa que torna a posar de manifest que els joves reprodueixen patrons masclistes, davant de l’absència d’una educació afectivosexual reglada a Espanya.  

La controvertida dispensa

Com a dada positiva, la presidenta de l’Observatori, Ángeles Carmona, va destacar que “per primera vegada en la història” baixen del 10% el nombre de maltractades que es van acollir a la dispensa que les permet no declarar contra les seves parelles o exparelles, la qual cosa dificulta la continuïtat del procés judicial, ja que en multitud d’ocasions el maltractament es produeix en la intimitat de la llar i amb la víctima com a únic testimoni. De fet, el CGPJ ha demanat reiteradament que s’elimini aquest precepte de la llei d’enjudiciament criminal, si bé en el pacte d’Estat contra el maltractament es recull de forma ambigua, davant de la falta de consens entre els partits. L’acord estableix que cal fer les “modificacions legals oportunes per evitar els espaisd’impunitat, que poden derivar-se del dret de dispensa de l’obligació de declarar”, però sense una petició expressa d’eliminació.

Segons Carmona, que baixi del 10% el nombre de renúncies situen Espanya “al camí encertat” i pel que lluita l’Observatori d’“animar a denunciar i acompanyar la víctima en el procés de manteniment de la denúncia”.

Les condemnes superen el 68%

Així mateix, la presidenta de l’Observatori va valorar de manera “positiva” que en els tres primers mesos de l’any s’hagin incrementat les mesures judicials, especialment de caràcter penal, tendents a la protecció de les maltractades, tant dones com els menors; així com la “consolidació de la tendència d’increment de la xifra de condemnes”,que se situen en percentatges superiors al 68% de les sentències dictades pels diferents òrgans judicials.

Notícies relacionades

Encara així, Carmona va apostar per continuar“visibilitzant”la violència de gènere, en un context en la ultradreta pot pressionar en contra de la llei contra aquesta xacra en moltes d’administracions territorials gràcies als pactes amb el PP i Cs. “No és possible quedar-se al marge ni buscar equidistàncies còmplices”, va avisar la portaveu en la matèria del Poder Judicial.

1.000 assassinades des del 2003

L’estadística de l’Observatori s’ha publicat just quan Espanya ha superat la xifra de 1.000 assassinades 1.000 assassinadesdes del 2003. La xifra oficial se situa en 999 perquè l’assassinat a Huelva del passat 7 de juny encara s’està investigant. No obstant, el cap de setmana passat es va produir un crim més, que la policia investiga com a violència masclista i que podria incorporar-se a la negra estadística ben aviat.