Conflicte a l'antiga colònia britànica

Hong Kong no vol la justícia xinesa

Segons els defensors dels drets humans, la nova llei d'extradició facilitaria la incriminació falsa de dissidents i activistes polítics i socials

3
Es llegeix en minuts
zentauroepp48630845 opinion  ilustracion de leonard beard190614174200

zentauroepp48630845 opinion ilustracion de leonard beard190614174200

Hong Kong ha posat en greus dificultats la justícia xinesaCentenars de milers de persones van prendre el diumenge 9 de juny els carrers d’aquesta Regió Administrativa Especial (RAE) per protestar contra el canvi de la llei d’extradició. El projecte, paralitzat aquest dijous de forma indefinida després de tres dies d’enfrontaments entre policies i manifestants que provaven d’impedir el seu debat al Legislatiu, atenta contra el règim d’‘Un país, dos sistemes’, inventat per Deng Xiaoping per recuperar la sobirania de la colònia britànica de Hong Kong, el 1997, sense perjudicar els interessos del llavors principal centre financer d’Àsia.

El text constitucional de Hong Kong, denominat Llei Bàsica i consensuat entre Londres i Pequín en 15 anys de negociacions, estableix que el territori estarà governat durant 50 anys, fins al 2047, pelsprincipis del sistema liberal quant a economia, llibertats civils, pluralisme polític i independència de la justícia. Concedeix més drets als hongkonguesos dels que mai van tenir i assenta un sistema educatiu propi.

El febrer passat, Chan Tong-kai (19 anys) va viatjar a Taiwan amb Poon Hiu-wing (de 20 anys), la va matar per suposadament estar embarassada d’un altre i va tornar a Hong Kong. Després de ser detingut per robar els diners que la jove tenia al banc, el Govern de la RAE va voler modificar l’ordenança de delinqüents fugitius per facilitar l’extradició de Chan a Taipei i el seu judici per assassinat. Segons la regulació actual, Hong Kong pot firmar un acord d’extradició amb qualsevol país, excepte amb el Govern central xinès ni cap altre de la República Popular, com el de la RAE de Macau i el de Taiwan, considerada una “província rebel” i territori inalienable de la Xina.

Evitar les falses incriminacions

Taipei ha instrumentalitzat el cas per reivindicar la seva independència de Pequín, mentre els defensors delsdrets humans rebutgen taxativament el projecte per fulminar un dels principals avantatges jurídics de què gaudeixen els set milions d’habitants de Hong Kong. Segons ells, aquesta llei facilitaria la incriminació falsa de dissidents, activistes polítics i socials i de membres d’oenagés per aconseguir el seu trasllat a la República Popular, on hi ha dubtes sobre la independència dels tribunals i de la judicatura. Tampoc es creuen els compromisos dels promotors de la llei sobre que els tribunals de la RAE tindran la decisió final sobre les extradicions i que cada cas s’abordarà individualment.

Segrestos a falta d’extradició

A falta d’extradició, els òrgans de seguretat de la República Popular han segrestat hongkonguesos per complir penes a la Xina, com a cinc empleats de la llibreria Causeway Bay Books, coneguda per vendre llibres prohibits a la Xina continental. Van desaparèixer –un d’ells sent a Tailàndia– a finals del 2015 per reaparèixer mesos després entonant el ‘mea culpa’ a la televisió xinesa.

El Partit Comunista Xinès (PCX), entossudit a controlar els seus ciutadans, veu amb poques simpatiesl’excessiva occidentalització dels hongkonguesos i tem que les llibertats regnants alimentin l’individualisme i el separatisme. El setembre del 2018 va ser il·legalitzat un partit sense representació parlamentària que defensava la independència d’aquesta RAE, integrada per l’illa de Hong Kong, la península de Kowloon i l’àrea continental denominada Nous Territoris, que el final del lloguer aconseguit per la corona britànica el 1896 va propiciar el traspàs de la sobirania de la colònia.

La prohibició del Partit Nacional de Hong Kong es va fonamentar en l’article 23 de la Llei Bàsica que preveu promulgar una llei sobre la seguretat nacional que prohibeixi “la traïció, la secessió i la subversió” contra el Govern de la República Popular. Aquestallei mai va ser proclamada perquè el 2003 les protestes de més de mig milió de persones van forçar la retirada del projecte.

Revolució fracassada

Notícies relacionades

El 2014, milers de joves van ocupar durant 79 dies l’àrea central de Hong Kong contra que els candidats als primers comicis per sufragi universal per elegir el cap de l’Executiu el 2017 havien de ser aprovats pelConsell d’Il·lustres, que formen 1.200 personalitats de la RAE majoritàriament properes a Pequín. L’anomenada Revolució dels Paraigües va fracassar i nou dels principals activistes van ser condemnats l’abril passat a penes de fins a 16 mesos de presó.

Enmig de la guerra comercial desencadenada pels EUA contra la Xina, Washington ha mostrat immediatament el seu recolzament als manifestants de Hong Kong.  La reforma legal paralitzada hauria permès autoritzar les sol·licituds d’extradició de la Xina, Taiwan i Macau de sospitosos de delictes comuns com l’assassinat (el cas Chan) i la violació, però només serà vista com l’intent del PCX de dinamitar l’esperit d’‘Un país, dos sistemes’.

Temes:

Xina Hong Kong