Hong Kong torna a ajornar el debat de la llei d'extradició

L'actuació policial davant els manifestants divideix el Govern i els opositors

zentauroepp48614895 in this photo taken on wednesday  june 12  2019  protesters 190613171146

zentauroepp48614895 in this photo taken on wednesday june 12 2019 protesters 190613171146 / Kin Cheung

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La capital financera més vibrant d’Àsia s’ha despertat amb moviment als carrers per recordant-li la batalla. En les hores del balanç, els dos bàndols poden sospirar d’alleujament: els manifestants han aconseguit retardar un dia més el debat parlamentari de la infausta llei d’extradició i el Govern local ha evitat una altra llarga ocupació de l’espai urbà.

“Els legisladors seran notificats de la data de la reunió quan sigui decidida pel president”, resa la circular que el Parlament ha distribuït aquest matí. Suposa la segona cancel·lació de la lectura d’una llei que a l’illa es percep com un altre atemptat a la seva autonomia. Acabarà amb la prohibició expressa d’enviar fugitius a la Xina continental i molts temen un transvasament de dissidents polítics i altres elements incòmodes que han disfrutat a l’illa del seu refugi.

La circular ha generat les especulacions després que Carrie Lam, la líder local, hagués promès que res aturaria la seva aprovació i que fins i tot s’havia accelerat la seva tramitació. Alguns pensen que esperarà que es dissipi la fúria social. “Però això no funcionarà fins que no retirin la llei; la gent està preparada per continuar lluitant”, ha dit Raymond Chan Chi-chuen.

Promeses estèrils

D’altres esperen una altra afaitada per vèncer la desconfiança. Lam ja ha promès que no s’extradirà ningú per delictes polítics o religiosos i que cada cas serà examinat per un tribunal independent i ratificat per l’Executiu. Tot ha sigut inútil, perquè els recels s’han solidificat en les relacions entre l’illa i el continent. El reglament parlamentari exigeix una convocatòria pública prèvia que podria treure de nou la multitud als carrers.

Les càrregues policials van aconseguir a última hora empènyer dels escenaris més pròxims al Parlament els joves. No van estalviar en mitjans: boles de goma, gas lacrimogen i esprais pebre. Els opositors van respondre amb llambordes i qualsevol objecte del mobiliari urbà a mà. La jornada va acabar amb gairebé una vuitantena de ferits entre manifestants, policies i periodistes. Només dos continuen en estat greu, segons fonts oficials.

L’objectiu policial

L’empenta policial va superar àmpliament la que es va veure en la Revolta dels Paraigües del 2014. L’objectiu era que els joves no es fessin forts i acabessin acampant a les principals avingudes del districte financer d’Admiralty. Durant el matí s’havia vist una cadena de subministraments que suggeria la voluntat d’ancorar-se allà de nou.

La policia guardava aquest matí els accessos a les zones més calentes sense que s’hagin repetit els incidents. Un grup de joves s’han apostat davant un cordó policial amb pancartes en què els acusaven d’apallissar els hongkonguesos. D’altres recollien dels carrers les ulleres de busseig, els paraigües i les màscares i les guardaven per a la pròxima ocasió. El trànsit havia tornat a les avingudes Tim Mei, Tim Wa i Lung Wo, escenari dels xocs, i els centres comercials han obert les seves portes. Només l’estació de metro d’Admiralty continua tancada. Hong Kong es desemmandreix lentament després del malson.

Disparitat d’opinions

El debat sobre la força policial ha continuat avui. Lam va qualificar ahir a la nit els manifestants de vàndals i, aquest matí, el seu assessor Ip Kwok-him ha mostrat el seu recolzament als agents. “Defenso la policia per exercir accions necessàries quan la seva seguretat estava amenaçada i em sento molt orgullós de disposar d’aquests cossos disciplinaris”, ha dit. Wong Kwok-kin, legislador pro Pequín, també ha jutjat d’apropiada la resposta i de “continguda en comparació amb altres policies del món”.

Notícies relacionades

En l’altre bàndol es veu d’una altra manera. “La majoria dels que protestaven eren joves desarmats. Carrie Lam és despietada”, ha contestat Wu Chi-wai, president del Partit Democràtic. Wu també ha aclarit a la cap executiva, els legisladors proxinesos i la policia que “no calmaran la ira del món ni tan sols morint 10.000 vegades”. El to del debat no suggereix un final pròxim del conflicte social a Hong Kong.

La discussió sobre la llei d’extradició ha superat els límits insulars. La premsa nacional xinesa l’ha tornat a assenyalar com a imprescindible i ha acusat forces estrangeres de portar el caos a l’excolònia. La Unió Europea, en canvi, ha demanat una llarga consulta pública. “És una qüestió molt sensible, amb potencials conseqüències d’ampli abast per a Hong Kong i el seu poble, per a la UE i els ciutadans estrangers, i per a la confiança empresarial a Hong Kong”, ha afegit en un comunicat.

Temes:

Xina Hong Kong