La foguera

Amputeu les caricatures

Al curar-se en salut amputant les caricatures, que són l'òrgan que té la premsa per relativitzar, 'The New York Times' agreuja el retrocés democràtic dels Estats Units. I darrere d'ells anem nosaltres

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp44922366 internacional190611135922

zentauroepp44922366 internacional190611135922 / ANGELA WEISS

'The New York Times' no publicarà més caricatures en la seva edició internacional després de la polèmica que els fidels de Netanyahu han provocat amb protestes de les ambaixades, 'brasa online' i l’etiqueta radioactiva d’antisemitisme. Es pot dir poc sobre el contingut de l’escàndol: el diari mostravaNetanyahu amb cos de gos salsitxa, collar amb la bandera israeliana i una corretja en mans d’un Donald Trump cec i amb quipà.

La confusió entre un líder i el seu poble és tan pueril i interessada a Israel com aquí, quan Torra i els seus esbirros acusen de catalanofòbia qualsevol que es burli de les seves arengues i les seves mentides. Els presidents aprenen a escudar-se de les crítiques i les caricatures confonent-se amb el seu poble en el primer curs de la carrera de manipulació. El poble jueu no té res a veure amb això: la seva tradició ha abraçat la llibertat d’expressió en els règims més autoritaris i continua fent-ho ara. Però la força de Netanyahu ha doblegat 'The New York Times'.

Notícies relacionades

La desaparició de les caricatures respon a uns altres dos motius: la debilitat de la sàtira en un món globalitzat (la casa del penjat inclou tot el globus) i el context de correcció política dels Estats Units que, lluny d’alleujar-se, s’ha agreujat després de la victòria de Trump. Amb un president extremat i ofensiu a la Casa Blanca, el món cultural progressista es veu arrossegat a un terreny antisèptic on qualsevol atreviment intel·lectual activa el sistema immune de l’ofensa.

Des del 2016 hem vist a tot el món com l’esquerra ha anat confonent gradualment la gosadia intel·lectual (allà va la sàtira) amb el que és ofensiu i nociu, i com es fan esforços idiotes per distingir-se de l’ofensiva ultradreta. La decisió d’una autoritat com ‘The New York Times’ resulta per això doblement descoratjadora. Al curar-se en salut amputant les caricatures, que són l’òrgan que té la premsa per relativitzar, agreugen el retrocés democràtic dels Estats Units. I darrere d’ells anem nosaltres.