La foguera

Què significa esborrar un tuit

Twitter ens anima a parlar a la lleugera, però ens col·loca davant un públic que sol interpretar qualsevol parida amb la màxima solemnitat

1
Es llegeix en minuts
undefined46823019 file photo   a 3d printed logo for twitter is seen in this p190205195746

undefined46823019 file photo a 3d printed logo for twitter is seen in this p190205195746 / Dado Ruvic

Un dels comportaments més mesquins que es poden trobar a les xarxes és el de la captura de pantalla reprotxaire. A tuit esborrat, generalment després d’una branca, sempre surt un llest que ha fet una captura de pantalla i te'l refrega amb un mordaç “se t’ha caigut”. El que escriu aquestes línies, suposo, no és lliure de pecat igual que no és lliure d’haver-ho patit. L’impuls m’és ben conegut, de qualsevol manera.

Les picabaralles de Twitter ens converteixen en psicòpates mentre duren. L’altre desapareix i qualsevol cosa dita a la lleugera adquireix el pes i la densitat del plom. Sempre comparo el nostre comportament allà dins amb l’efecte de ser a l’interior d’un cotxe: no ens atreviríem a deixar anar les atrocitats que surten de la nostra boca quan un altre conductor comet un error si el tinguéssim davant, per exemple, en un ascensor.

L’impuls de fer una captura de pantalla i refregar-l’hi a l’autor penedit se sintetitza en l’adagi “a enemic que fuig, pont de Calatrava”. No ens conformem amb la seva retirada i volem veure'l fet miques en mans de la justícia popular. La qual cosa és un risc, perquè a Twitter és impossible no ficar la pota de tant en tant: es tarda menys a prémer el botó d’enviar que a reflexionar; piulem com si poguéssim esborrar el rastre, però tot el que diem serà utilitzat en contra nostre.

Notícies relacionades

Twitter ens anima a parlar a la lleugera, però ens col·loca davant un públic que sol interpretar qualsevol parida amb la màxima solemnitat. L’impuls, quan sents que has patinat, és esborrar les proves del delicte. Esborrar un tuit significa que el seu autor ho ha pensat millor i se’n penedeix, o que ja està fart que l’insultin encara que continuï pensant igual. Pel que fa al cas, és el mateix: si està penedit no se li ha de refregar la seva ficada de pota, i si es retira perquè l’han arriat suficient no hauríem d’acarnissar-nos més.

La persona que esborra un tuit està fent el 'moonwalker'. Permetre-li que reculli cable i es retiri és un acte necessari de cavallerositat.

Temes:

Twitter