Tensió

El golf no necessita cap altra guerra

La regió no pot viure al caire de la guerra de manera permanent, amb els seus govern utilitzant els seus ciutadans com ostatges

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp48033265 portaaviones iran190506124548

zentauroepp48033265 portaaviones iran190506124548 / MC3 JERINE LEE US NAVY HANDOUT H

Tot i que el món encara pateix les conseqüències de la guerra del golf a l’Iraq, Donald Trump, que s’ha retirat de l’acord sobre el programa nuclear iranià, endureix la posició dels EUA. S’espera que una segona onada de dures sancions contra l’Iran empitjorin encara més la situació.

La crisi actual al Golf no és un acte passatger, ni un problema només entre Washington i Teheran, o Israel i l’Iran. Reflecteix la profunda crisi entre l’Iran i l’Aràbia Saudita. I la canviant i ineficaç posició política europea en les negociacions amb l’Iran. L’àmbit local i el regional se superposen amb l’internacional.

La lluita regional entre Teheran i Riad es complica. Està en joc el control de l’estratègic estret de Bab al-Mandeb, el pas cap al canal de Suez, per on passa la major part del petroli del món. I en aquesta batalla, el Iemen, un estat empobrit, és empès cap a un col·lapse de la seva economia, s’eixampla la divisió sectària, augmenta la inseguretat i el buit polític, mentre la seva gent mor.

L’Iran viu una greu crisi interna i una complicada situació externa. La tensió amb Occident és clara. L’atur i el cost de vida creixen. L’economia s’ha vist perjudicada per les polítiques exteriors, els persistents problemes estructurals, i l’accés al finançament internacional i la corrupció. A més, amb l’acord nuclear constantment sota amenaça de revocació, els bancs i les empreses internacionals no s’estableixen a l’Iran. Tots aquests problemes han persistit des que el model implantat per la república islàmica va arribar al poder.

Inestabilitat

Al sortir de l’acord nuclear i vincular Teheran amb grups terroristes, els EUA desencadenen inestabilitat i qüestionen la intervenció iraniana a Síria, el Iemen i l’Iraq. Pel seu propi interès, l’Iran no pot abandonar l’acord nuclear, independentment del que ofereixi la UE o de les sancions que imposen els EUA.

Per reduir la pressió actual, convé impulsar un diàleg regional. Restablir la confiança i el respecte mutus podria resoldre els problemes regionals. Amb la riquesa que hi ha en aquesta regió, amb la seva història, la gent es mereix una vida millor i pacífica.

La regió no pot viure al caire de la guerra de manera permanent, envaint fronteres amb míssils, milícies o avions voladors, i utilitzant els seus ciutadans com a ostatges. És necessari obrir canals, tornar a la taula de negociació i deixar de canviar mapes i esgotar la riquesa.

L’enfrontament entre els EUA, Israel i l’Aràbia Saudita amb l’Iran sembla el preludi d’una guerra, que serà costosa per a tota la regió. És necessari trobar una solució pragmàtica, restablir les relacions de veïnat i gestionar els enormes recursos de la regió per millorar la vida dels seus ciutadans.

Notícies relacionades

No sembla que a Trump o al règim iranià els convingui una guerra. Però la situació podria desembocar cap a un altre conflicte sangnant per casualitat, o potser fabricat, si els partidaris de la línia dura als EUA, l’Iran, Israel i l’Aràbia Saudita guanyen la partida.

*Expert en economia i relacions internacionals.