CONFLICTE AL PRÒXIM ORIENT

Marxes multitudinàries a l'Iran contra Israel i el pla de pau dels EUA

Els iranians celebren el 'Dia d'Al-Quds' en recolzament a la causa palestina sota el lema «recuperarem Jerusalem»

zentauroepp48408761 al quds iran190531120648

zentauroepp48408761 al quds iran190531120648

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Centenars de milersd’iranians han participat en les marxes convocades aquest divendres a les principals ciutats de la República Islàmica en recolzament al poble palestí davant l’ocupació israeliana i per rebutjar el pla de pau al Pròxim Orient ideat pel president dels Estats Units, Donald Trump. L’acord ha sigut qualificat de “xantatge” pel primer ministre palestí, Mohammad Shtayyeh, que no veu una solució immediata per acabar amb el conflicte entre Palestina i Israel. 

Corejant lemes com “recuperem Jerusalem” i “Jerusalem és l’eterna capital de Palestina” la multitud ha pres els carrers i han demanat el final de l’ocupaciófinal l’ocupació i de la construcció il·legal d’assentaments israelians a Cisjordània. La televisió estatal ha dit que s’estaven celebrant marxes “patrocinades per l’Estat en 950 comunitats a tot l’Iran”.  Els manifestants també han mostrat pancartes amb lemes en contra de l’“acord del segle” de Trump, segons les imatges de la televisió estatal. 

L’anomenat ‘Dia d’Al-Quds (Jerusalem)’ se celebra també al veí IraqLíban i altres parts del món en recolzament a la causa palestina. A Teheran, els assistents van anar a peu des de diferents punts de la ciutat, ja que el centre estava tallat al trànsit. La marxa ha acabat a la Universitat de Teheran, on s’ha celebrat la pregària musulmana de divendres.

“Mort a Israel”

Els participants van cridar també els tradicionals lemes de “mort als EUA” i “mort a Israel” i van cremar banderes dels dos països. A més, els convocats van portar ninots i caricatures del president nord-americà, Trump; del secretari d’Estat, Mike Pompeo; del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu; i d’alguns líders àrabs com el rei saudita, Salman bin Abdelaziz. 

El pla de pau per alconflicte palestino-israelià que l’Administració Trump té intenció de presentar aviat va ser un altre blanc principal de les crítiques dels participants en les marxes de l’Iran. “L’acord del segle no ocorrerà”, deien les pancartes, en la mateixa línia de les declaracions dels dirigents iranians i en recolzament al boicot al pla expressat per les autoritats palestines. 

Jerusalem “no es pot vendre”

L’oposició a Israel és una pedra angular de l’Iran, liderat pels xiïtes, que recolza els grups militants islamistes palestins i libanesos que s’oposen a la pau amb Israel. El president iranià, Hassan Rouhani, ha assegurat durant la marxa que l’“acord del segle es convertirà, sens dubte, en la fallida del segle i no donarà resultats”.

El ministre d’Afers Exteriors iranià, Mohammad Javad Zarif, present també com Rouhani a les marxes de Teheran, ha dit que Jerusalemno es pot vendre” i que els EUA no tenen dret a regalar la ciutat a Israel. Trump, ferm defensor de Netanyahu, va decidir l’any passat traslladar l’ambaixada dels EUA de Tel Aviv a Jerusalem, reconeixent aquesta última ciutat com la capital d’Israel

Notícies relacionades

El ‘Dia d’Al-Quds’ va ser establert el 1979 per l’aiatol·là Ruhollah Khomeini, líder de la revolució islàmica, per demanar l’alliberament de Palestina i la caiguda d’Israel i es commemora l’últim divendres del mes sagrat de Ramadà