Àgora

La pandèmia accelera l’emergència d’una nova Àfrica

L’entrada en vigor de l’àrea de lliure comerç africana és una gran oportunitat perquè accelera la integració i genera noves fonts de prosperitat

3
Es llegeix en minuts
MOH01 TUNEZ (TUNEZ) 14 01 2016 - Varias mujeres ondean banderas nacionales durante la celebracion del quinto aniversario de la caida de la dictadura de Ben Ali  en la avenida Habib Bourguiba  en Tunez  hoy 14 de enero 2016  Tunez conmemora hoy el quinto aniversario de la caida de la dictadura inmerso en la tarea de mantener vivos los logros de  la revolucion del Jazmin   convertida un lustro despues en la excepcion de las fallidas  primaveras arabes   EFE Mohamed Messara

MOH01 TUNEZ (TUNEZ) 14 01 2016 - Varias mujeres ondean banderas nacionales durante la celebracion del quinto aniversario de la caida de la dictadura de Ben Ali en la avenida Habib Bourguiba en Tunez hoy 14 de enero 2016 Tunez conmemora hoy el quinto aniversario de la caida de la dictadura inmerso en la tarea de mantener vivos los logros de la revolucion del Jazmin convertida un lustro despues en la excepcion de las fallidas primaveras arabes EFE Mohamed Messara / MOHAMED MESSARA

L’1 de gener va entrar en vigor la nova àrea de lliure comerç continental de l’Àfrica. El procés d’integració econòmica i comercial pot marcar la diferència en la viabilitat de la competitivitat econòmica del continent. El projecte oferirà un mercat unificat de 1.300 milions de persones i pot determinar l’èxit de l’Àfrica com a última frontera del creixement global.

La majoria dels països africans han escapat fins ara dels pitjors impactes de la Covid-19, però amenaça ara la regió amb la seva primera recessió en 25 anys. Alguns països estan realitzant reformes i inversions que seran crucials per a un desenvolupament i una recuperació sostinguts.

Està emergint una nova Àfrica amb un sentit d’urgència i un propòsit i aspiració d’esdevenir autosuficient. Però s’han de superar nombrosos obstacles perquè el bloc arribi al seu màxim potencial.

Posicions comercials

La Covid-19 ha demostrat que l’Àfrica és massa dependent de l’exportació de productes bàsics i de les cadenes de subministrament globals. La regió corre el risc de quedar-se enrere a mesura que altres regions reconfiguren les seves posicions comercials.

En el nou escenari econòmic post-Covid, les cadenes globals de subministrament s’estan escurçant, situació que obliga Europa a variar la seva estratègia i enfortir la seva associació amb el sud. És essencial construir l’eix Europa-Mediterrani-Àfrica i convertir-lo en una àrea de competitivitat i desenvolupament solidari.

La pandèmia agreuja la falta de comerç interregional, cosa que ha impedit al continent desenvolupar tot el seu potencial. L’entrada en vigor de l’àrea de lliure comerç és, per tant, una gran oportunitat perquè accelera la integració i genera noves fonts de prosperitat a partir dels seus propis fluxos comercials i nacionals.

Preocupacions comunes

El mercat africà únic pot augmentar el seu comerç interior del 18% actual a un 25% per al 2023. La mobilització és immensa, però també ho són les recompenses, el factor clau és la integració.

Hi ha grans diferències entre el país més ric i el més pobre, però també existeixen preocupacions comunes, el risc polític i el dèficit democràtic contaminen la regió amb conflictes interns i transfronterers.

Les traves a la integració regional són la seguretat, les febles infraestructures d’energia i transport i la baixa capacitat de processament de productes. Una Àfrica unida es convertiria en l’exportador mundial més gran de petroli, or, coure i cobalt, entre molts altres productes. A més, la població arribarà a 2.500 milions de persones el 2050. El continent no només és ric en recursos, la seva forta demografia, els seus diversos ecosistemes i la seva diversitat obren moltes opcions de futur.

Països fallits

L’Àfrica necessita crear 100 milions de llocs de treball en els pròxims cinc anys per satisfer el creixement de la població i per evitar convertir-se en el màxim exportador d’immigrants i l’escenari ideal de països fallits.

És urgent accelerar el ritme de reformes en el sistema educatiu. Dos terços dels joves creuen que la seva formació no està en línia amb el mercat laboral. Tancar la bretxa reduiria la pobresa un 13% i les desigualtats un 18%.

La proporció general de la població que viu sota la línia de pobresa ha disminuït, però la pandèmia podria canviar la tendència una altra vegada cap a la pobresa extrema.

Empreses sòcies

La integració regional pot augmentar la inversió, la competitivitat i la mida del mercat i millorar participació continental en el comerç mundial.

Notícies relacionades

A l’Àfrica, els Estats han de facilitar el paper de les empreses i aquestes han de ser les sòcies per ajudar a resoldre els problemes dels ciutadans. Les dones també hi poden jugar un paper clau. Ja lideren 7.5 milions de microempreses i pimes en el sector formal i quatre vegades més en el sector informal. És precís reduir les barreres que creen bretxes de gènere i afavorir l’alliberament econòmic de les dones i el seu esperit empresarial.

És el moment de superar els reptes per crear riquesa i contribuir al bé comú enfortint el teixit social de manera sostenible i respectuosa amb la dignitat humana i la naturalesa. L’Àfrica ha de confiar en els seus joves i dones i enfrontar-se als seus desafiaments.