Anàlisi

Immunitat i diputats del Parlament Europeu

El més probable políticament és que el Parlament Europeu decideixi, en els casos de Junqueras i Puigdemont, que la situació judicial d'un diputat és una qüestió interna d'Espanya

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp48346993 barcelona 26 05 2019  pol tica   elecciones municipales y eu190527011225

zentauroepp48346993 barcelona 26 05 2019 pol tica elecciones municipales y eu190527011225 / ALVARO MONGE

La immunitat d’un parlamentari, almenys a Espanya, significa que no podrà ser detingut per la policia tret d’un cas de flagrant delicte, en què seria conduït immediatament a presència judicial. Es tracta d’evitar que un Govern pugui privar de llibertat un diputat a través de la policia. Però sí que el podria detenir un jutge, enviant-lo directament davant del tribunal del que sigui aforat tret que l’ordre de detenció sortís d’aquest últim. En el cas dels parlamentaris europeus, el competent és el Tribunal Suprem.

Oriol Junqueras prendrà possessió de la seva acta a Madrid, sent custodiat tret que sigui lliure. Tot seguit, seguint l’opinió de la setmana passada del Tribunal Suprem, és el Parlament Europeu el que s’haurà de pronunciar sobre la seva suspensió com a diputat i sobre la disputada qüestió de si és precisa l’autorització del mateix Parlament per jutjar-lo. La solució dels dos punts pot ser diferent de la que ha sigut a Espanya, tot i que el previsible és que s’entengui necessària aquesta autorització i es concedeixi, sent menys probable, en canvi, que es respecti la suspensió. Aleshores, el procés ja haurà acabat i estarà pendent de sentència, que hauria d’esperar la resolució del Parlament Europeu sobre l’autorització, tret que es dicti meteòricament abans que l’esmentat Parlament es plantegi el tema, la qual cosa és difícil.

Quant a Carles Puigdemont, d’immunitat ja en té per ser diputat del Parlament, i la que adquiriria com a diputat del Parlament Europeu no és diferent, ja que es regeix per les normes espanyoles, segons disposa el Dret de la Unió Europea. En conseqüència, si torna a Espanya a recollir la seva acta de diputat serà detingut i el seu periple serà el mateix que el descrit per a Oriol Junqueras.

Notícies relacionades

Això és el que passaria si el Parlament Europeu decidís que la situació judicial d’un diputat és una qüestió interna d’Espanya, que és políticament el més probable i el que, a més, ja van avançar els lletrats del Parlament Europeu l’abril d’aquest any. No hi ha motius per pensar que ara la decisió sigui diferent.

Una altra cosa seria que el Parlament Europeu canviés d’idea i autoritzés excepcionalment Puigdemont a recollir l’acta al mateix Parlament Europeu i no a Madrid, tot i que això ja suposaria una forta implicació política de la Unió Europea en aquest conflicte que sempre ha eludit. En cas de no fer-ho, Puigdemont podria acudir al Tribunal General de la Unió Europea impugnant la decisió del Parlament Europeu en un procés d’anul·lació de resultat incert. Seria una bona ocasió perquè el tribunal marqués clarament els límits de la immunitat dels diputats europeus. La utilització instrumental que algunes persones amb contenciosos judicials fan de les eleccions europees, possibilita que en el futur es produeixin més casos similars –ja existeix el precedent de Ruiz-Mateos– i convindria marcar el camí a seguir per a pròximes ocasions.