LA CLAU

Un 'selfie' amb George Mallory

La sobreexplotació de l'Everest no deixa de ser cap altre rostre de l'era del turisme de masses desbocat

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp48286263 this handout photo taken on may 22  2019 and released by cli190523175107

zentauroepp48286263 this handout photo taken on may 22 2019 and released by cli190523175107 / HANDOUT

És una d’aquestes fotos que defineixen una era: uns 250 alpinistes fent cua per coronar l’Everest, com si fos el Dragon Khan a Port Aventura. Dotats amb equips d’escalada moderns, equipats amb el vital oxigen i amb l’ajuda indispensable de xerpes, molts d’ells són turistes d’alts vols capaços de pagar-se el caprici de coronar la muntanya més alta del món. Però l’Everest no és cosa de broma: el mateix dia en què l’exsoldat nepalès Nirmal Purja va fer la fotografia, dues persones van morir a la muntanya, una mentre mirava de fer una foto, l’altra durant el descens.

La sobreexplotació de l’Everest no deixa de ser cap altre rostre de l’era del turisme de masses desbocat. De la mateixa manera que a les ciutats el turisme sense control arrasa amb l’ecosistema peculiar que paradoxalment és el que ha atret tantes persones (visiti’s, sense anar més lluny, Ciutat Vella), a l’Everest la massificació de l’alpinisme destrueix la llegenda que amb el seu esforç i fins i tot amb les seves vides van construir durant anys veritables alpinistes.

Mort a la muntanya

Els alpinistes britànics (i els seus xerpes) que entre els anys 20 i 30 van tractar sense èxit d’assolir el cim van escriure alguns dels principals capítols de la llegenda de la muntanya. Insuflats de l’esperit explorador (i conquistador i colonial) britànic, equipats amb roba inadequada per a l’alta muntanya i carregats amb equips d’oxigen pesats i precaris que eren molt difícils d’utilitzar, un després d’un altre els expedicionaris es van estavellar contra la muntanya.

La llegenda més coneguda la van protagonitzar George Mallory i Andrew Irvine, que el 1924 van desaparèixer als voltants del cim.  Si van aconseguir coronar-la és un misteri que no es va resoldre ni quan el 1999 es va trobar el cadàver congelat de Mallory. L’alpinista portava una càmera. Si es trobés, i si el negatiu no s’ha deteriorat, el misteri es resoldria, ja que de fer el cim haurien fet una foto.

Notícies relacionades

Res a veure aquest ‘selfie’ amb les dels alpinistes-turistes que, atrets per la mística de Mallory i tants d’altres, han convertit l’Everest en un circ turístic més. Car i perillós, però circ.  Ja ho cantava el gran Javier Krahe: "Cuando todo da lo mismo, ¿por qué no hacer alpinismo?" 

 

Temes:

Turisme Everest