06 juny 2020

Anar al contingut

Agressions

Violència masclista i animals

Violència masclista i animals

Marta Roqueta

Els éssers vius no humans cada vegada són tinguts més en compte en els feminismes

És sabut que la violència masclista en l’àmbit de la parella o exparella no només afecta la dona, sinó que l’agressor també pot dirigir la seva ira i el seu control cap a les persones del seu voltant més pròxim, com ara els fills, per fer-li més mal. Fins i tot s’han registrat casos en els quals l’agressor ha atacat la parella actual de la víctima o una amiga. No obstant, no és tan conegut que els animals de companyia poden ser objecte d’aquesta violència.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

En l’àmbit rural s’han documentat atacs a animals de granja per exercir violència econòmica contra les dones, perquè aquests animals acostumen a formar part del mitjà que tenen elles de guanyar-se la vida. En l’àmbit urbà, alguns maltractadors també l’emprenen amb gossos i gats, fent-los mal, deixant-los sense menjar, agredint-los sexualment o matant-los davant la dona o els seus fills. La doctora Núria Querol, de l’Observatori de Violència cap als Animals, ha apuntat que fins a un 59% de les dones maltractades poden retardar o negar-se a anar a una casa d’acollida o a un recurs d’emergència si no s’admet el seu animal de companyia. Per això, municipis com Sant Cugat, Arrecife o Saragossa treballen per incloure els animals en els protocols d’atenció a dones maltractades.

Els animals de companyia també poden ser companys per recolzar les supervivents. A Galícia hi ha un projecte de teràpia amb animals d’assistència dirigit a nens, que inclou l’acompanyament al jutjat. Gossos ensinistrats s’utilitzen per protegir les supervivents dels seus agressors i per millorar la seva salut mental.

Els éssers vius no humans cada vegada són tinguts més en compte en els feminismes, davant un sistema de relacions de poder globalitzades que, com escriuen Rosi Braidotti, Donna Haraway o Paul B. Preciado, sotmet tota forma de vida a les lleis del mercat i al control polític. Incloure els animals en la lluita contra la violència masclista és part de la construcció de polítiques que millorin el benestar de tots els éssers del planeta.