Al comptat

La Cambra i la societat civil

Totes, empreses grans i petites, han de tenir cabuda en una economia moderna

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp48194541 cambra comer190517164218

zentauroepp48194541 cambra comer190517164218 / ALBERT BERTRAN

Parlàvem fa un temps d’una frase de Raimon NogueraRaimon Noguera, un d’aquells notaris dels d’abans, un senyor de Barcelona, un puntal del que s’ha anomenat la societat civil. “Els catalans mai han entès les idees abstractes. Per això no comprenen ni la monarquia ni les societats anònimes”, deia.

No sé què pensaria si veiés el que ha passat a la Cambra de Comerç de Barcelonaassaltada (democràticament) per mitjans, petits, microempresaris i autònoms aliens a la burgesia industrial i il·lustrada de la capital. I moguts no només per defensar els interessos empresarials sinó per l’ànsia d’arribar ni més ni menys que a la independència de Catalunya. ¿Una abstracció? Ja ho veurem.

La victòria de candidatures independentistes en un organisme del qual pocs coneixen la funció, però amb una influència que s’estén a tots els racons del món econòmic i empresarial, ha provocat estupor a l’‘establishment’. Alguns, acostumats a moure els fils del poder econòmic i empresarial, no se’n saben avenir.

Als cenacles de la ‘upper diagonal’potser van pecar d’excés de confiança o d’infravalorar les forces dels adversaris impulsats per una Assemblea Nacional Catalana (ANC)Assemblea Nacional CatalanaANC, que si alguna cosa ha demostrat és la seva capacitat de mobilització.

Amb una majoria absoluta que només pot dissoldre alguna impugnació molt ben fonamentada, els candidats sobiranistes, que en tot cas continuarien sent la primera força, han vingut per quedar-se. I esperem que no només tinguin ganes de propagar l’‘evangeli processista’ sinó de defensar les pimes i els autònoms. Això asseguren.

“Miri, soc independentista, però també soc empresari”, comentava aquesta setmana un dels vencedors i potencial presidenciable. Ho deia quan se li retreia una excessiva politització ¿Potser des de les elits que han dominat la institució des de sempre no es defensaven o propagaven també idees polítiques?, es pregunten alguns.

Notícies relacionades

Als nous ‘governants’ de la Cambra caldrà exigir-los que no demonitzin les grans empreses, a les quals molts d’ells veuen com a traïdores per haver donat l’esquena al ‘procés’ i a les quals volen gairebé esborrar de la Cambra, amb el recolzament del Govern. En la institució hi han de cabre tots, grans i petits, però en les seves justes proporcions.

I aquest segur que serà un dels missatges que sorgiran en la 35a Reunió Cercle d’Economia a Sitges. Aquest poderós ‘lobby’ transversal, que exerceix des de fa més de mig segle com a caixa de ressonància de la societat civil, té una cosa a dir. Als uns, que els temps han canviat en la política, amb el final del bipartidismebipartidisme; i en el món econòmic i empresarial. I als altres, que enterrin les ganes de venjança. Tots són necessaris per construir el país i en una economia moderna, amb o sense idees abstractes.