ELECCIONS MUNICIPALS

L'ajustada lluita per l'alcaldia de Barcelona

La ciutat necessita un pacte transversal i pragmàtic que permeti superar vuit anys de febles governs en minoria, però pot ser un somni impossible

4
Es llegeix en minuts
zentauroepp48209770 opinion maria titos190518160938

zentauroepp48209770 opinion maria titos190518160938

Barcelona ja fa vuit anys que està amb un govern en minoria, primer nacionalista d’origen populista moderat amb Xavier Trias i ara d’esquerres amb Ada Colau. Les dues administracions han tingut coses bones i dolentes. Trias es va equivocar al posar Barcelona al servei del projecte secessionistad’Artur Mas, però va demostrar seny. També certa falta d’imaginació. Colau ha volgut obrir l’ajuntament a les reivindicacions més socials, però s’ha convertit en alguna cosa així com la Mare de Déu de la Protesta i el menysteniment dels comerciants i les classes mitjanes, unida a la permissivitat amb els manters, no ha ajudat la posada al dia de la ciutat com a capital catalana, espanyola i europea.

Però per sortir de vuit anys de govern que sua o no pot aprovar pressupostos i de la supeditació al procés es necessitaria un govern amb majoria basat en un pacte en el qual Barcelona fos la prioritat i les posicions identitàries o ideològiques pesessin menys. Colau va trencar el pacte amb el PSC creient que la crítica dura al 155 serviria perquè Domènech pugés a les autonòmiques i va passar el contrari. Camí equivocat.

Cap enquesta veu factible que sorgeixin majories separatistes o antinacionalistes que podrien agreujar la divisió social

¿És possible aquest pacte transversal per Barcelona? Un avantatge és que, com que Barcelona és molt plural, les fronteres identitàries no donen majories. A les legislatives, els primers partits van ser ERC, amb 201.000 vots, el PSC amb 198.000 i En Comu Podem amb 142.000. Una ciutat diversa. A les enquestes la situació varia una mica. Segons la d’EL PERIÓDICO, del 6 de maig, ERC arriba primera, seguida de prop per Colau i pel PSC en tercera posició. Mas lluny queden Manuel Valls, un candidat intel·ligent llastat per la campanya a favor d’un altre 155 de Rivera, i el partit de Puigdemont i l’antiga CDC, que cau molt respecte al 2015. En últim lloc el PP, que amb Josep Bou ha tingut el mèrit de connectar més que Cayetana i aconseguiria conservar dos regidors.

No hi ha doncs majoria separatista per fer de Barcelona la punta de llança de la desconnexió amb Espanya ja que entre Maragall (11 regidors) i Elsa Artadi (6) sumen 17 i és gairebé impossible que puguin arribar als 21 de la majoria absoluta. Tampoc hi ha una teòrica majoria constitucionalista formada pel PSC (8 regidors), Valls-Cs (6) i el PP (2), ja que es queden en 16. Així la temptació de convertir l’ajuntament en un front en contra o a favor de la independència –que dividiria més la ciutat– no es pot materialitzar. Pot agradar més o menys, però no hi haurà majoria identitària. Té avantatges i inconvenients, però així la ciutat podrà fugir millor de ser instrumentalitzada.

Una majoria d’esquerres, ni espanyolista ni separatista (el PSC mes els 9 o 10 de Colau) podria arribar als 18. Tampoc faria majoria i seria difícil de reconduir després del xoc de la passada legislatura. A més, ¿on trobaria els tres regidors que li falten? L’altre pacte no identitari possible (Maragall mes Colau) del que tant s’ha parlat podria assolir just els 21 regidors, tot i que no és segur. Seria també complicat perquè la dos d’ERC, Elisenda Alamany, va ser la portaveu dels comuns al Parlament. A més, una coalició d’ERC i del populisme una mica dogmàtic de Podem representaria només una part de la ciutat.

Notícies relacionades

Podem encaminar-nos doncs que l’alcalde sigui, com el 2015 i el 2011, el primer de la llista mes votada. Però no hauria de governar a la intempèrie –com Trias i Colau– sinó saber articular un pacte transversal per Barcelona. Ernest Maragall ho podria fer perquè té la ciutat al cap, però hauria de renunciar a voler fer de Barcelona una capital separatista. I el recent veto d’ERC a Iceta dificultarà molt el pacte amb el PSC. Ada Colau ja ha demostrat durant quatre anys que als que es creuen els únics nets, el pacte els sona a pecat. Collboni és pragmàtic, però va el tercer i és difícil que l’‘efecte Sánchez-Iceta’ el pugui fer avançar Maragall. I, ¿amb qui pactaria? Amb Colau i Valls alhora. Podrien sumar, però sona forassenyat perquè Colau fa gala de no cuidar les classes mitjanes i Valls tendeix a actuar com si el nacionalisme i el populisme català fossin el mateix que Marine Le Pen.

Conclusió, el pacte transversal per Barcelona pot tornar a ser el somni impossible. Caldrà votar doncs pel candidat i el partit amb el qual cadascú se senti més pròxim, però sense oblidar que el menys dogmàtic seria el més puntuat per articular el pacte per Barcelona o, com a mínim, els imprescindibles acords perquè la ciutat no segueixi mig paralitzada.