ELECCIONS MUNICIPALS

Ada Colau: «Som l'única garantia d'un govern progressista a Barcelona»

«Collboni, que segur que no guanyarà, vol fer-me fora, i s'obre a pactar amb la dreta, com també fa ERC»

«Amb un govern ampli i estable que espero encapçalar m'agradaria nomenar un regidor de Seguretat»

ada-colau-entrevista / periodico

9
Es llegeix en minuts
Toni Sust

Ada Colau tria com a seu per a l’entrevista l’escola La Pau, al barri de la Verneda i la Pau, un dels centres que s’ha beneficiat del pla de barris del seu govern. A l’auditori, reformat, Colau aborda les municipals del 26 de maig sense voler contemplar la possibilitat de la seva derrota. Afirma que el seu fill gran està d’acord que repeteixi. No porta ulleres, però diu que cada dia li costa més llegir el mòbil.

-El 2015 era una activista que entrava en la política. Ara és una alcaldessa que busca la reelecció. ¿Què ha canviat?

-Soc la mateixa persona amb els mateixos objectius. Fer política per millorar la vida de la gent. Ara bé, tinc més experiència, més coneixement de la política institucional i sé el que vull fer a l’ajuntament en els pròxims quatre anys.

-En un Parlament o al Congrés podria haver mantingut més distància amb alguns formalismes. Com a alcaldessa de seguida va haver de subscriure el Mobile, ajustar-se al protocol, somriure a les autoritats. ¿S’hi va aclimatar fàcilment?

-Assumeixes ràpidament el teu rol institucional. Ni un sol dia m’he penedit del pas que vaig fer. Ni un de sol. Hi ha dies millors i pitjors, però no me n’he penedit.

“Hi ha dies millors i pitjors, però no m’he penedit ni un sol dia del pas que vaig donar”

-Manté l’oferta a ERC i el PSC per governar junts, tot i que ells descarten compartir govern. ¿Es veu de nou amb Collboni com a soci? Ell no sembla estar-hi disposat.

-Aspiro a guanyar les eleccions amb més recolzament que fa quatre anys, perquè som l’única garantia d’un govern progressista. Collboni, que segur que no guanyarà, diu que el seu objectiu principal és fer-me fora i obre la porta a pactar amb Ciutadans i el PP. És incomprensible en una ciutat d’esquerres i segur que la majoria dels votants socialistes no ho volen. Aquest pacte de perdedors no té sentit a Barcelona. Continuo estenent la mà a Collboni perquè rectifiqui. Si obtenim el màxim recolzament possible tindrem força per convèncer el PSC que miri a la seva esquerra i no a la seva dreta. El mateix dic d’ERC. Governa amb la dreta nacionalista a la Generalitat i obre la porta a fer-ho a Barcelona. És important que guanyem perquè reconsideri pactar amb la dreta i es plantegi participar en un govern progressista encapçalat per nosaltres.

-¿Governar amb Elisenda Alamany, antiga integrant dels comuns i ara a ERC, seria complicat?

-No. Més enllà de les simpaties i antipaties personals hi haurà un acord entre partits. Les persones prenen les seves decisions. Elisenda Alamany va decidir fa molt temps anar amb ERC i era lliure de fer-ho. El que més em crida l’atenció del seu cas és que ERC posi de número dos una persona que no és de la ciutat i que no ha participat mai en la política de la ciutat.

“El que em crida l’atenció del cas d’Elisenda Alamany és que ERC la posi de número dos quan no és de la ciutat i no ha participat en la política de la ciutat”

-Ernest Maragall ha dit que vol ser alcalde, però que està disposat a ser tinent d’alcalde en un govern de pacte i, arribat el cas, regidor de l’oposició. ¿Vostè també?

-Jo em plantejo ser alcaldessa de Barcelona quatre anys més. Em presento per guanyar i aconseguir més recolzament. No contemplo quedar en segon lloc. Guanyarem les eleccions.

-¿Què és irrenunciable per a vostè si pacta amb algú?

-La lluita contra les desigualtats, pel dret a la vivenda, cuidar els barris. D’altra banda, la lluita contra la contaminació. Construir una ciutat verda. Treure cotxes contaminants i millorar el transport públic perquè sigui una alternativa al cotxe privat. Mantenir la regulació del turisme. Regular els lloguers, el pla de barris, que volem ampliar.

“Em presento per guanyar i aconseguir més recolzament. No contemplo quedar en segon lloc”

-Tot el mandat parlant del tema gairebé diàriament i en aquesta campanya sembla que ningú parla del tramvia.

-Nosaltres creiem que és una infraestructura necessària. La contaminació causa 300 morts prematures a l’any. No podem esperar més. La connexió estava preparada, però ERC va optar pel desgast malgrat que està d’acord amb la mesura i la portava al seu programa.

Colau, divendres, a l’auditori de l’escola La Pau / ALBERT BERTRAN

-El dentista municipal no començarà a funcionar fins després de l’estiu i atendrà menys del 3% dels barcelonins, però ja surt en tots els seus mítings. ¿Això no és vella política?

-El que em sembla vella política és una Generalitat paralitzada que no lidera polítiques bàsiques ni en educació ni en sanitat ni en vivenda. I que hàgim de fer coses que haurien de fer ells. La salut bucodental és bàsica. Hem fet el primer pas perquè la gent més vulnerable accedeixi al servei. I el nou servei està obert a tota la població amb un 40% d’estalvi. Crec que l’obligació d’un govern democràtic és garantir que somriure no sigui un luxe de rics.

-Dijous van anunciar en un míting el cost de la llicència d’obres de la Sagrada Família. Si Trias ho hagués fet fa quatre anys, no li hauria agradat.

-La mesura important es va anunciar durant el mandat. L’altre dia es va concretar el preu de la llicència. Un detall.  És un acord històric i només el nostre govern ho ha aconseguit. Com desencallar l’Espai Barça, portar el metro a la Marina, el tancament de la Model.

“Només el nostre govern ha aconseguit un acord amb la Sagrada Família, desencallar l’Espai Barça, portar el metro a la Marina, el tancament de la Model”

-Aquests dos últims fets van ser possibles per un pacte amb ERC. ¿Si pacta amb els republicans, creu que podria separar el dia a dia de la ciutat del conflicte independentista? Independentistes i constitucionalistes l’han acusat d’ambigüitat en relació amb el procés.

-L’acusació d’ambigüitat la utilitzen els que ens volen portar a la confrontació. Nosaltres som demòcrates. En drets fonamentals no hem sigut ambigus. Una altra cosa és que en el debat independència sí o no, no ens hi trobaran. Hem denunciat la repressió de l’1-O, més que la Generalitat. Hem retirat medalles a franquistes, hem fet canvis del nomenclàtor.

-¿Es penedeix d’haver dit fatxa a l’almirall Cervera?

-Vaig fer una broma fent servir la terminologia de Rubianes. Em penedeixo si va provocar una polèmica estèril.

-És que l’home era gairebé un antiheroi.

-El nom el van posar els franquistes. Però si vaig generar una polèmica estèril i inútil, me la podia haver estalviat.

“Em penedeixo si vaig generar un polèmica estèril (per dir fatxa a l’Almirall Cervera)”

-Els seus rivals l’han acusat de fracassar en vivenda. Vostè esgrimeix 4.600 pisos públics en procés. Però a qui no ha pogut renovar un contracte de lloguer el consola poc. ¿Es podran regular els lloguers algun dia?

-Assistim a un fracàs, el de mercantilitzar la vivenda durant 40 anys. És increïble que el PP, els socialistes i l’antiga CiU, responsables de dècades de liberalització de la vivenda, ens demanin a nosaltres que arreglem en quatre anys el que van espatllar en 40. Estem fent més política de vivenda que mai, i de lloguer: canviem el paradigma. La regulació de lloguers és més a prop que mai. Tenim una majoria d’esquerres suficient al Congrés perquè Pedro Sánchez compleixi el compromís que va assumir públicament amb mi el desembre a Barcelona. Va dir que regularia perquè les ciutats poguessin frenar els augments abusius.

“Tenim una majoria d’esquerres suficient al Congrés perquè Pedro Sánchez compleixi el compromís de regular els lloguers”

-¿Si torna a ser alcaldessa, nomenarà un regidor de Seguretat?

-És clar que sí. Vull tornar a ser alcaldessa i amb més regidors. Hem governat en minoria i excepcionalment la seguretat depenia de mi, tot i que amb un comissionat la tasca del qual vull defensar. Amb un govern ampli i estable que espero encapçalar m’agradaria nomenar un regidor de Seguretat, sí. Intenten instal·lar la idea que no creiem en la seguretat quan hem recolzat la Guàrdia Urbana amb recursos i n’hem ampliat la plantilla.

-Els delictes han pujat i la inseguretat és el primer problema per als ciutadans.

-Barcelona no té un problema de seguretat generalitzat, però sí específic, el teníem de narcopisos; hem tancat més de 170 pisos col·laborant la Guàrdia Urbana i els mossos. Més del 90% dels delictes són furts i robatoris. No sumem un mosso des del 2009. Ara hi ha una promoció de 500 mossos i n’he demanat al conseller 150 per a la ciutat a l’estiu i no m’ha contestat. Amb el Govern de Quim Torra he notat un canvi en seguretat.

-¿A pitjor o a millor?

-A pitjor. Molt pitjor. Amb Jané i Forn teníem discrepàncies, però hi havia lleialtat institucional. Buch s’ha desentès de la seguretat de Barcelona. No és d’ara. D’abans de l’estiu. Hem fet reunions ajustades a la seva agenda a què no es presenta. No sé si és el context electoral.

“Amb el Govern de Torra he notat un canvi a molt pitjor en seguretat. Buch s’ha desentès de Barcelona”

-¿Es planteja flexibilitzar la limitació hotelera en el pròxim mandat o no ho veu necessari?

-No ens plantegem en absolut flexibilitzar la regulació hotelera, creiem que aquests quatre anys ens han donat la raó i que hem de seguir en la mateixa línia.

-¿Els seus fills també volen que segueixi?

-Tenen 2 i 8 anys. Al més gran l’hi he preguntat. És cert que la conciliació familiar no ens ha sortit gaire bé. Malgrat això, diu que sí que vol que segueixi.

-¿És optimista sobre la sentència que rebran els encausats i empresonats pel procés?

-Hi discrepo políticament, però crec que és una aberració que siguin a la presó. Voldria que la sentència fos absolutòria o mínima perquè puguin sortir.

“Discrepo dels empresonats pel procés, però és una aberració que siguin a la presó. Voldria una sentència absolutòria o mínima perquè puguin sortir”

-¿Es va equivocar l’independentisme a l’impedir que Iceta presidís el Senat?

-Amb els nostres actes mostrem què opinem. Vam votar a favor que Iceta pogués anar al Senat. Entenc que la situació és complicada. Però si hem fet un gran esforç per fer fora el PP, necessitem creure que podem obrir una nova etapa de diàleg.

-No s’ha tancat el CIE de la Zona Franca.

-Però hem fet més que mai per tancar-lo. El tema és als jutjats. Estem esperant una decisió judicial.

-¿Ha tingut algun contacte amb Puigdemont en els últims temps?

-No.

Notícies relacionades

-¿No sent que de vegades pateix la síndrome de Gorbatxov? Ser molt més admirada fora de Barcelona, especialment a l’estranger, que a la seva ciutat.

-Sento molt l’afecte de la gent del carrer. Fem trobades amb els veïns cada 15 dies. Sempre hi ha algú que no hi està d’acord, però la gent agraeix poder preguntar.