28 maig 2020

Anar al contingut

Editorial

La polèmica d'Eurovisió a Israel

El festival d'aquest any és qualsevol cosa menys normal, perquè el país que l'allotja manté sota una dura ocupació militar milions de persones

firma editorial català

El Periódico

La polèmica d'Eurovisió a Israel

JACK GUEZ

Aquest cap de setmana se celebra a Israel una de les edicions més controvertides del festival d’Eurovisió. Fa pràcticament un any que grups de pressió de tot el món contraris a l’ocupació israeliana dels territoris palestins, agrupats sota la campanya Boicot, Desinversió i Sancions (BDS), insten al boicot d’aquesta edició del festival. Argumenten que la violació dels drets humans als territoris ocupats palestins, la llarga llista de vulneracions de la legalitat internacional de l’Estat hebreu, el càstig col·lectiu de la població a Gaza i la colonització sense fre de Jerusalem i Cisjordània són prou motius promoure un boicot a Israel com en el seu moment es va dur a terme contra Sud-àfrica. En aquest sentit, un festival que rep tanta atenció internacional com el d’Eurovisió constitueix un escenari perfecte per mostrar les seves reivindicacions.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

En sentit contrari, Eurovisió constitueix un aparador ideal perquè Israel enviï al món un missatge de normalitat allunyat de la realitat diària de l’ocupació. Són il·luses les crides a no polititzar el festival, ja que l’edició d’aquest any està concebuda com un gran exercici propagandístic israelià. És, per tant, qualsevol cosa menys una edició normal. No pot ser-ho, perquè la realitat és que el país que l’allotja manté des de fa dècades sota fèrria ocupació militar milions de persones a pocs quilòmetres del lloc on se celebrarà el festival.