Precarietat laboral

Feines de merda

MierdaJobs és un succedani d'InfoJobs que recopila les ofertes més nauseabundes del món laboral

1
Es llegeix en minuts

Una clínica de fisioteràpia busca recepcionista per un sou lleugerament superior al d’altres ofertes del gremi. Quan l’Alejandra els escriu per preguntar per les condicions, en descobreix la lletra petita. La recepcionista, a més de rebre els pacients i agafar el telèfon, haurà de fer una altra funció per guanyar-se l’aliment. Segons l’encarregat, “en secret té un petit component eròtic. ¿Et molesta? Faríem junts quatre massatges eròtics al mes. La resta, recepció”. L’Alejandra fa unacaptura de la conversa de WhatsApp i la puja a Twitter.

Ella és la mà invisible quemaneja MierdaJobs, succedani d’InfoJobs que recopila lesofertes més nauseabundes del món laborali ens recorda una cosa important: l’infern que és la vida quan no hi ha feina i toca buscar-ne. És una temptació creure que, si a un li va bé, li va mig bé a la resta. És fàcil passardes de la seguretat d’una vida pròspera, conquerida amb suors, cap a la insensible complaença. MierdaJobs ens proveeix d’una informació essencial per no perdre de vista quina és la realitat. No és una cosa anecdòtica, sinó sistèmica.

Entre les ofertes de feina insultants (feines a jornada completa per dos euros l’hora, empreses que ofereixen samarretes o galetes com a part del sou, contractes de “becari” que exigeixen 2 i 3 anys d’experiència) n’apareixen d’altres, desoladores, que ens permeten endevinar el moviment catastròfic de les peces de dòmino. Per exemple, cuidar avis i nens gratis, a canvi de casa i menjar, o per 200 euros al mes amb el diumenge com a únic dia lliure. És temptador atribuir una oferta així a la mesquineria, però probablement es tracta de persones amb gent gran i nens a càrrec obligades a treballar tot el dia fora. Crits d’auxili.

L’Alejandra enllaça dues ofertes en una. Treballes de cuiner tot el dia i de relacions públiques a la nit: combinats, et quedes sense hores i amb prou feines guanyes mil euros. ¿Com es crien els fills o es cuiden els avis així? La precarietat és una indústriapuixant que produeix precarietat.  

Notícies relacionades

 

J