Anàlisi

El PSOE guanyarà amb ampli marge el 28-A

Coincidència de les enquestes que la dreta no governarà perquè la seva suma queda lluny de la majoria absoluta

2
Es llegeix en minuts
cis

cis

L’enquesta del CIS d’aquest dimarts confirma les tres grans línies de la d’EL PERIÓDICO de dilluns. La primera és que el PSOE guanyarà bé les eleccions amb més de 130 escons (ara en té 85) i a distància del segon, el PP, però que quedarà lluny de la majoria absoluta de 175 diputats.

La segona és que, tret de grans sorpreses, la dreta no podrà governar perquè la suma de les tres dretes (el PP, Cs i Vox) arriba a un màxim de 166 diputats segons el CIS i 160 segons EL PERIÓDICO, sense cap possibilitat de trobar un quart soci per aconseguir la investidura.

La tercera és que Pedro Sánchez patirà una mica per ser investit president, especialment si no vol –com sembla– fer un Govern de coalició, però que la força de la gravetat al seu favor és molt forta ja que pot aconseguir-ho només amb el recolzament de Podem i el PNB (en la d’EL PERIÓDICO necessitaria, a més, l’abstenció d’ERC), o bé sumant amb Cs. Però és possible que la investidura no es pugui produir fins després de les eleccions municipals, autonòmiques i europees del maig perquè lògicament abans ningú voldrà difuminar el seu missatge.  

Però aquestes tres conclusions, que són el més probable, no són tampoc infal·libles. Perquè del 76% que diu que anirà a votar, el 41% no té encara decidit el vot i cada vegada els que dubten es decanten més tard. Així aquesta vegada els últims dies, quan hagin acabat les vacances de Setmana Santa, poden ser clau.

No obstant, hi ha indicadors a favor del PSOE que semblen molt sòlids. Preguntats pel CIS sobre quin partit creuen que guanyarà les eleccions, el 40% diuen que el PSOE, el 20% que el PP i la resta és insignificant. I preguntats sobre qui desitjarien que les guanyés, el 29% contesta que el PSOE, el 12% que el PP i l’11% que Cs. I sobre les preferències com a president de Govern, Pedro Sánchez arriba el primer tant a l’enquesta d’EL PERIÓDICO com en la del CIS (32% i 29%, respectivament) a distància del segon que en les dues és Albert Rivera i curiosament no Pablo Casado.

Vox, la gran incògnita

Notícies relacionades

La principal diferència –no en percentatge de vot, però si en atribució d’escons– és que el CIS li dona menys escons al PP i bastants més a Vox que EL PERIÓDICO. La raó pot raure en la dificultat de saber si algú que sempre ha votat el PP però que ara diu que votarà Vox mantindrà la seva intenció o, en l’últim minut, tornarà al seu vot habitual. Però sorprèn que el CIS doni a Vox de 29 a 37 escons quan per a EL PERIÓDICO el màxim serà de 23. Vox és la gran incògnita d’aquestes eleccions i la seva eclosió li resta vots i diputats a Casado, que fa poc es declarava amic d’Abascal.

Al contrari, respecte a les eleccions a Catalunya totes dues coincideixen que només ERC i el PSC es disputen la victòria, amb avantatge en escons que no en vots per als republicans. Mentre l’antiga CDC (avui JxC), els comuns, Cs i el PP retrocedeixen amb major o menor intensitat. ¡Ah! I Vox entra a Barcelona amb tres diputats segons el CIS i amb un o dos segons EL PERIÓDICO.