REACCIONS AL BARÒMETRE

CIS: El PSOE fuig del triomfalisme i crida a la mobilització

"La situació està oberta. Dependrà dels vots de qui compartim valors d'igualtat, llibertat i solidaritat", assenyala Lastra

"Això és un laboratori culinari que va més enllà de Ferran Adrià", denuncia el líder del PP, Pablo Casado, a qui el sondeig li provoca "riure"

zentauroepp46645865 adriana lastra190122100115

zentauroepp46645865 adriana lastra190122100115 / VICTOR LERENA

5
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

A menys de 20 dies de les eleccions generals, el PSOE lluita, sobretot, contra les expectatives. Les enquestes col·loquen els socialistes en primer lloc, i algunes, coml’últim baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), difós aquest dimarts, dibuixen un panorama en el qual Pedro Sánchez podria mantenir-se a la Moncloa només amb els vots d’Unides Podem, i potser també del PNB i Compromís, sense comptar amb els independentistes catalans. Però el PSOE fuig del triomfalisme i busca la mobilització perquè no passi com el desembre passat a Andalusia, on la dreta ha conquerit el govern gràcies a la suma del PP, Cs i Vox.  

"La situació està oberta. Dependrà de la mobilització dels qui compartim valors d’igualtat, llibertat i solidaritat. Totes les enquestes, també el CIS, donaven que el PSOE governaria a Andalusia. I no es va donar per la falta de mobilització de l’electorat. Cada vot compte", ha dit aquest dimarts, després que es divulgués l’estudi de l’organisme públic, Adriana Lastra, vicesecretària general i portaveu al Congrés.

Esperances i temors

Lastra s’ha fixat en els aspectes positius del sondeig. "El PSOE és el partit que més confiança genera en els espanyols", ha assenyalat, "l’únic amb representació a tot el territori nacional, tant a l’Espanya interior com en la plurinacional".

Però encara hi ha moltíssims interrogants. El principal, ha incidit la número dos del partit, és el percentatge d’enquestats que contesten que encara no han pres una decisió sobre quines sigles recolzaran, que votaran en blanc o nul, que s’abstindran o que prefereixen no aclarir les seves preferències. En total són un38% de l’electorat.

Fonts socialistes també remarquen que l’enquesta no reflecteix la situació actual, ja que les seves 16.194 entrevistes es van acabar de realitzar el passat 18 de març, i que Vox, segons el seu parer, té molt vot ocult. "La ultradreta està a les portes del Congrés", ha conclòs Lastra.

"Laboratori culinari" per al PP

El líder del PP, Pablo Casado, considera que l’última enquesta del CIS no té credibilitat i ha arribat a assegurar que li produeix "riure", perquè és "la multiplicació dels pans i els peixos". "Això és un laboratori culinari que va més enllà de Ferran Adrià", ha proclamat.

Així s’ha pronunciat Casado després de conèixer la macroenquesta del CIS per a les eleccions generals del 28 d’abril, que dona la victòria al PSOE amb un 30,2% i entre 123 i 138 escons, seguit del PP amb el 17,2% i entre 66 i 76 escons. 

"A un li agafa el riure", ha proclamat Casado en un acte a Menorca, on ha restat credibilitat a les dades del CIS, òrgan que dirigeix José Félix Tezanos. De fet, ha recordat que en l’últim sondeig ja va arribar a dir que l’enquesta era "una cistitis de Pedro Sánchez".

Dit això, ha assenyalat que l’últim CIS "ja és una cosa sobrenatural". "Han canviat la cuina de la cuina. Això ja són esferificacions, nitrogen líquid... Això ja és un laboratori culinari que va més enllà de Ferran Adrià", ha ressaltat.

Descontentament popular 

El president del PP ha indicat que Sánchez, que "ha pactat amb Torra, Otegi i Puigdemont", ha "creat 126.000 aturats" i intenta "apropiar-se" de l’actuació econòmica del PP, "duplica" el PP en escons segons el CIS, malgrat que "la immensa majoria dels espanyols estan descontents amb el Govern". "És la multiplicació dels pans i els peixos", ha exclamat.

En aquest sentit, ha indicat que, "segons Tezanos", a Pedro Sánchez no "li passen factura" els seus "pactes amb Otegi, Torra, Puigdemont i Iglesias". "Al contrari, és el millor president del món mundial", ha ironitzat, per afegir que es tracta d’una "constel·lació planetària com deia Leire Pajín".

A més, el Partit Popular ha reaccionat a l’enquesta del CIS en el seu compte oficial de Twitter amb una imatge de l’històric videojoc del ‘comecocos’ per subratllar que aquest sondeig no té "credibilitat".

El PP ha penjat aquesta imatge d’aquest joc (Pac-Man en anglès i conegut com a ‘comecocos’ a Espanya) en color groc i negre, amb colors que signifiquen que aquest "CIS de Tezanos" no té "cap" credibilitat.

Ironia a Ciutadans

El secretari de Programes i Àrees Sectorials de Ciutadans, Toni Roldán, ha evitat comentar els resultats de l’última macroenquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) i ha dit al president d’aquest organisme, José Félix Tezanos, que vagi "recollint la cuina" i deixant de fer enquestes que, segons Cs, afavoreixen el PSOE.

Per al partit liderat per Rivera, el resultat del 13,6% que diu el baròmetre del CIS suposaria una pujada de tot just unes dècimes respecte a les eleccions del 2016, en què va aconseguir un 13,06% dels vots, tot i que tindria un augment important en el nombre d’escons, de 32 a entre 42 i 51. No obstant, el CIS li augura menor recolzament a les urnes que en les generals del 2015, en què va aconseguir un 13,94% i 40 diputats.

"Ja és hora que el senyor Tezanos i els enxufats del senyor [Pedro] Sánchez se’n vagin a la casa seva amb la seva cuina, ja n’hi ha prou que els espanyols continuem pagant les enquestes al PSOE", ha declarat als periodistes després de participar en un acte de la formació taronja, on ha recordat que el president del CIS estava en l’Executiva del PSOE i ha militat en aquest partit durant més de 40 anys.

Segons la seva opinió, el plantejament de Tezanos sempre ha sigut "manipular deliberadament" les dades de les enquestes públiques, i per això espera que en el futur el president del CIS sigui "una persona elegida pels seus mèrits i no per serl’amic del partit" que hi ha al Govern.

Ignorància a Podem

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va descriure como "un exercici fútil" comentar les dades que dona el baròmetre electoral del CIS, al tractar-se de "resultats que no s’han produït".

Així ho va manifestar en declaracions a La Sexta recollides per Servimedia poc després de publicar-se el baròmetre que atorga a Unides Podem una estimació d’entre 28 i 34 escons, que sumats als entre 5 i 7 d’En Comú Podem en suposarien entre 33 i 41, davant els 69 de la legislatura que acaba.

Notícies relacionades

Iglesias va preferir "no comentar resultats que no s’han produït" i va presumir d’estar "fent una bona campanya", en què "s’estan dient veritats que seran determinants". Per descomptat, va avançar que caldrà fer una reflexió sobre els resultats una vegada es voti, però va assegurar que fer-ho abans és "un exercici fútil".