04 juny 2020

Anar al contingut

El dilema

Fraser contra Bannon

Alvise Armellini

Fraser contra Bannon

Marta Roqueta

Davant de la crisi del sistema occidental liberal i capitalista podem triar respostes molt diferents

Amb pocs dies de diferència, dues figures clau del panorama polític nord-americà hauran visitat Espanya. Una és la teòrica feminista Nancy Fraser; l’altre, Steve Bannon, ideòleg de Donald Trump. Tots dos defensen projectes polítics globals per treure la població mundial de la crisi política, social i econòmica en la qual està sumida. Les propostes són del tot oposades.

Bannon prepara per a les eleccions europees un front comú de partits d’extrema dreta, incloent-hi Vox. Fraser és una de les impulsores del manifest per un feminisme del 99%. Per a la pensadora, el model occidental liberal i capitalista dona signes d’extenuació. Als EUA, l’exemple l’encarna el fracàs de la candidatura presidencial de Hillary Clinton. A Europa, les polítiques d’austeritat han desmuntat estructures bàsiques per a la protecció social, i el govern de la Unió Europea està més a prop dels tecnòcrates que dels ciutadans.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

La solució de Fraser no és el replegament xenòfob i masclista de l’extrema dreta, que beu de la mateixa estructura d’exclusions i explotació que consolida el sistema polític i econòmic actual. Inspirant-se en les marxes mundials de dones, Fraser defensa un model polític i econòmic anticapitalista, ecologista, feminista, antiracista i amb consciència de classe, en el qual la reproducció social i les cures estiguin al centre.

Fraser, doncs, esbossa una alternativa a la crisi actual. A més, afegeix un element important en la lluita contra l’extrema dreta: lluny de ser l’oposat al sistema neoliberal actual, és el mateix statu quo el que l’ha generat. Això ens exigeix un esforç important. No només hem de frenar els racistes, masclistes o l’homòfobs. També hem de revisar quines actituds, pràctiques i dinàmiques institucionals i econòmiques alimenten el racisme, el sexisme i la LGTBI-fòbia. La situació del planeta, a punt d’un col·lapse ecològic i ja sumit en una crisi social, exigeix una estratègia immediata. 

La pregunta és: davant de Nancy Fraser i Steve Bannon, ¿de quin costat estem?