LA CLAU

Ningú va fer res l'1-O

Si Forn i Turull no han faltat a la veritat al Suprem, ni el Govern va organitzar l'1-O, una mera escenificació, ni el Parlament va votar la DUI, concebuda com a paper mullat

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp47021001 graf9856  madrid  19 02 2019   captura de la se al instituci190219113527

zentauroepp47021001 graf9856 madrid 19 02 2019 captura de la se al instituci190219113527

Els Mossos no van ignorar les ordres judicials; les van executar procurant, això sí, no posar en perill la convivència. El Govern no va habilitar locals públics, ni va encarregar sobres, paperetes o urnes, ni va malversar recursos públics, ni va publicitar el referèndum il·legal de l’1-O; es va limitar a demanar diàleg a l’Estat i, davant la seva absència, a "donar la veu al poble". I el Parlament tampoc va proclamar la independència el 27 d’octubre; només va expressar "el sentiment legítim de la societat catalana" mitjançant "una mera declaració política".

Aconsellats pels seus lletrats, Joaquim Forn i Jordi Turull, els processats que han respost les preguntes de la fiscalia en el judici del Tribunal Suprem, han delimitat l’abast real dels fets que se’ls imputen a fi de provar la seva innocència. I és això: més enllà de les proclames polítiques, ni la Generalitat va organitzar fàcticament el referèndum de l’1-O, que com la consulta del 9-N hauria sigut obra dels voluntaris, ni la Cambra catalana va votar la declaració unilateral d’independència (DUI), sinó que va manifestar un anhel, el de constituir una república, que ni tan sols va adquirir caràcter oficial al no arribar a publicar-se en cap publicació institucional.

Ningú va fer res, tret de desatendre ("ponderar", en expressió de Turull) els mandats del Tribunal Constitucional per aturar la votació de l’1-O, cosa que els exposaria, a tot estirar, una condemna per desobediència, delicte castigat amb penes d’inhabilitació per ostentar càrrec públic, però no de presó. 

PRESA DE PÈL

Notícies relacionades

Si aquests processats no falten a la veritat en defensa pròpia, estan desemmascarant una fenomenal representació politicomediàtica destinada a escenificar primer un "referèndum vinculant" –així ho va publicitar Carles Puigdemont– i imposar després una DUI no ja sabent que era paper mullat, sinó procurant que així fos per minimitzar els seus efectes penals.

Si fos cert, i algunes dades així ho indiquen, les forces independentistes i els seus pregoners haurien de deixar d’arrogar-se el suposat "mandat democràtic" de l’1-O i donar moltes explicacions als dos milions de catalans als quals haurien, en condicional, pres el pèl.