Dues mirades

De la RAE a la DUI

TV-3 s'ha sumat a l'argument de les defenses dels acusats sobre el simbolisme de la declaració d'independència, sempre al servei de netejar, polir i donar esplendor als volubles objectius del procés

1
Es llegeix en minuts
ealos40490045 barcelona 10 10 2017   seguimiento a traves de tv en la tien190219140056

ealos40490045 barcelona 10 10 2017 seguimiento a traves de tv en la tien190219140056 / CARLOS MONTANYES

'Limpia, fija y da esplendor' va ser la llegenda elegida per la Real Academia de la Lengua en la seva fundació, 1713. La idea era treure la pols a l’idioma, crear un diccionari complet d’espanyol i treballar “al servei de l’honor de la nació”.

Notícies relacionades

A la fi, TV-3 comença a admetre que la declaració d’independència va ser només simbòlica. Però aquell 27 d’octubre del 2017 tot semblava diferent. Toni Cruanyes obria el 'Telenotícies vespre' així: “El Parlament ha declarat la República Catalana en forma d’Estat independent”. La plaça de Sant Jaume s’havia omplert “per celebrar la proclamació de la República” i “demà es podria fer la primera reunió extraordinària del Govern dins d’aquest nou escenari jurídic i polític”. Mariano Rajoy ja havia declarat el 155, TV-3 es preguntava per la “doble legalitat”.

Ara, TV-3 s’ha unit a l’argument de les defenses dels presos i afirma que aquesta DUI que tan real semblava al seu plató, en veritat era simbòlica. Sempre al servei de netejar, polir i donar esplendor als volubles objectius del procés. TV-3 ha creat una relació de mútua dependència entre un públic tan fidel que només vol veure el que alimenta el seu imaginari i una televisió obligada a barrejar opinió i informació per mantenir la seva audiència, sempre “al servei de l’honor” de certa part de la nació. Alimenta la meitat de la població i allunya l’altra meitat. Efectiu per a l’audiència, pervers per a la convivència.