CRISI POLÍTICA ALS EUA

Trump i el mur: propaganda i conflicte

Una de les seves grans promeses electorals s'ha convertit en el seu principal maldecap

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp46373532 file photo  u s  president donald trump speaks during a sign181228165326

zentauroepp46373532 file photo u s president donald trump speaks during a sign181228165326 / Jim Young

¿Com s’ha d’interpretar l’entossudiment de Trump amb el mur entre els Estats Units i Mèxic? Només hi ha una resposta i és que, malgrat el fiasco polític que representa la seva Administració, roman inalterada la seva capacitat d’agitador i propagandista.

Una capacitat propagandística que Trump canalitza a través d’un discurs nacionalista i xenòfob que s’ha centrat en la criminalització dels immigrants –amb l’eslògan d’“America first”– i que ha tingut la seva concreció en les polítiques de deportació de llatins sense papers i en la construcció del famós mur a la frontera amb Mèxic. Però el tema del mur, que va ser una de les grans promeses de la seva campanya, també s’ha convertit en un dels grans maldecaps del seu govern.

El que està passant amb el mur és un botó de mostra de l’acompliment polític de l’Administració del 45è president dels Estats Units. Vegem-ho. Per començar ni la política de deportacions ni la construcció del mur són cap novetat. Obama va deportar gairebé tres milions d’immigrants (la meitat d’ells, sense antecedents penals) i a l’arribada de Trump ja s’havien construït més de 1.050 quilòmetres de mur. Per tant, la seva política no significa cap canvi, però, sí, una urgència d’accelerador i un increment de l’exposició mediàtica d’unes mesures preexistents.

Nefastes conseqüències

Per continuar es pot assenyalar que el decret migratori de Trump (del 25 de gener del 2017), que va ampliar el nombre potencial de persones “no nacionals” que podien ser detingudes per la policia i expulsades ràpidament del país, només ha generat marginalitat, absentisme laboral i insalubritat als estats limítrofs amb Mèxic, amb unes economies que necessiten la mà d’obra immigrant. Això ha sigut així perquè la por dels immigrants sense papers a ser expulsats ha suposat que hagin començat a desescolaritzar i a treure del sistema sanitari els seus fills, i que moltes vegades hagin deixat la seva feina, però no han tornat als seus països d’origen.

Però aquestes mesures tampoc han dissuadit gaires persones en el seu afany d’arribar als Estats Units. No obstant, sí que han suposat un increment de la perillositat d’aquesta comesa. Ara per ara, els qui volen travessar la frontera han de buscar passos més remots i arriscats, i pagar més les màfies que controlen el pas il·legal de persones. Alhora, el discurs de Trump ha donat carta blanca –per no dir total impunitat– als paramilitars que “cacen” immigrants a la zona fronterera.

Negativa del Congrés

Notícies relacionades

A tot el que s’ha exposat s’ha de sumar la disputa entre el Congrés i el president per la negativa dels legisladors a la petició d’aquest últim de 5.000 milions de dòlars per continuar construint el mur. Aquest conflicte polític ha provocat un greu bloqueig institucional i també ha suposat el tancament parcial de l’Administració, que ja fa 21 dies que està innactiva.

De tot el que s’ha exposat pot afirmar-se que el “tema del mur” és una síntesi de l’acompliment polític de Trump fins ara i el seu balanç és bastant demolidor: molt soroll propagandístic i poques nous.

Temes:

Donald Trump