La imatge dels polítics

La barba d'Abascal

¿Què fa el líder de Vox amb la barba d'Anguita? Doncs el que els puristes acusen de fer Rosalía: apropiacionisme cultural

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp45378637 vox181007163923

zentauroepp45378637 vox181007163923 / PAOLO AGUILAR

El que diferencia la dreta espanyola de la resta de l’europea i de l’americana és la barba. Nosaltres tenim una dreta amb tota la barba. Entre Santiago Abascal i Mariano Rajoy l’extremisme és una qüestió de longitud capil·lar. ¿Què fa Abascal amb la barba de Julio Anguita? Doncs el que els puristes acusen de fer a Rosalía: Apropiacionisme cultural. Potser les dretes actuals es deixen barba perquè no les confonguin amb les d’abans.

Durant molts anys hem patit una dreta amb bigoti. Al principi amb prou feines era una desfilada imperceptible, una prima línia que no s’havia de passar, ja que els que passaven eren ells. I tant que van passar. Però després el bigoti els va anar creixent, era l’últim que els quedava, i va viure el seu moment culminant en el bigotid’Antonio Tejero. Es tractava d’un bigoti que va anar inflant-se històricament de patriotisme a mesura que Espanya deixava de pertànyer-los als qui s’havien apoderat d’ella per les armes. Potser un país només es pugui tenir d’aquesta manera, pel broc gros, perquè els països no són per tenir-los sinó per habitar-los. En això, els països s’assemblen a l’amor.

Nostàlgia del camp de batalla

Notícies relacionades

Així va ser com li va explotar el bigoti a la dreta: de cop, i per això el que portava desprésJosé María Aznar sempre va semblar una cicatriu. Aznar ve amb la missió de posar fi al bigoti de la dreta espanyola. Va necessitar dues legislatures per aconseguir-ho. I una mica de ‘perejil’ i envair l’Iraq. Quan Aznar parlava català en la intimitat se li irritava el bigoti, i també per això va decidir prescindir de tots dos. Aznar és una baula perduda que enfila el final d’una espècie amb l’inici d’una altra. Amb Aznar s’acaba la ultradreta amb bigoti i en neix una amb barba.

El bigoti és més modern que la barba, de la mateixa manera que Errol Flynn és més modern que els reis gots. Una barba no és més que una forma d’exili a què s’ha condemnat a la cara. Al que té de desterrament es deu que les esquerres hagin tirat tant cap a la barba. Però actualment, des d’un punt de vista progressista, no val la pena portar barba tret que se la deixi algú com Valle Inclán. La barba a la dreta és la nostàlgia del camp de batalla. La nostra ultradreta ha convertit la Reconquesta el seu Maig del 68. Però quan Abascal passeja a cavall, més que a la cerca del sarraí, sembla que vagi a la fira d’abril. El que a Aznar havia sigut ranxo en Abascal és cortijo, i per això aquest polític bilbaí obté el seu primer gran èxit a Andalusia. Malgrat que recorda la cordovesa d’Anguita, la barba d’Abascal és purament bilbaïna, i això explica que s’assembli tant a la d’Unamuno, però sense la seva blancor. El que a Unamuno són neus perpètues, a Abascal és només un cabell blanc. Tot el que Abascal oculta al seu mentó, ho mostra al front. El seu rostre és pur front, perquè ha nascut per alfrontisme. No li tapa les idees, però li emmascara els llavis. No mostra la boca però sí la veu. La ultradreta ha triat el llatí per posar-li nom al seu partit perquè enyora Roma. On abans hi va haver pantans, ara hi veurem aqüeductes.