Record d'un savi

Wagensberg aplicat a la vida

El divulgador ens va donar una recepta contra les notícies falses i a favor del pensament crític: "Les mentides es construeixen, les veritats es descobreixen"

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp46210444 wagensberg181210180708

zentauroepp46210444 wagensberg181210180708

L’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) i Cosmocaixa van dedicar recentment una jornada de merescut homenatge al científic i divulgador Jorge Wagensberg. Som moltes les persones que d’una o altra forma hem gaudit de la seva ment privilegiada i de la seva generositat. Els seus pensaments sovint ens han ajudat a anar per la vida.

Va definir el progrés com "el guany independència respecte a la incertesa". Davant de decisions on cal escollir entre vàries opcions, val la pena analitzar amb quina es progressa més segons aquesta definició. També va dir, i és un bon consell, que tot es corromp quan els diners deixen de ser mers intermediaris i esdevenen la finalitat última, perquè aleshores creen dependència.

Alguns dels seus aforismes, que vam recordar col·lectivament en l’homenatge, em semblen de més actualitat que mai. El món, deia, es divideix en dues classes de persones, els que estan a favor i els que estan en contra.

Per atacar les notícies falses cal tenir en compte una de les seves aparents obvietats: "Les mentides es construeixen, les veritats es descobreixen", una gran recepta que minimitza l’efecte del 'factcheking' i ens recorda com d'importants són l’educació i el pensament crític. Sobre el debat públic també podem recuperar: "L’insult busca l’ofensa i apunta a les persones; la llibertat d’expressió apunta les idees i busca la crítica".

Notícies relacionades

Wagensberg afirmava que totes les formes de democràcia tenen en comú el mètode científic perquè es basen en l’objectivitat, la intel·ligibilitat i la dialèctica. I argumentava: "Si la ciència és coneixement amb ideologia mínima, convé que la democràcia tracti la ideologia amb el màxim mètode científic possible".

Davant l’augment de l’extrema dreta, malauradament tan d’actualitat, em venen al cap dos aforismes wagensbergians més. Un molt evident: "Només hi ha una contradicció major que la de negar la democràcia als antidemòcrates, i és la de tolerar que aquests acabin democràticament amb la democràcia", però també aquest altre: "Canviar de resposta és evolució; canviar de pregunta és revolució". Per pensar-hi. Gràcies, Jorge.