1
Es llegeix en minuts

Fa mig segle, quan el teatre de Broadway es va tornar més comercial, va créixer a Nova York l’escena alternativa de l’Off-Broadway. El nom reunia les sales més petites, amb propostes més arriscades i de menor pressupost. Aviat l’Off-Broadway va veure com sorgia l’Off-Off-Broadway, és a dir, una escena encara més alternativa i radical. Són unes distincions que em fan pensar en l’actual món editorial en català. En els últims anys hem vist com naixien i es consolidaven molts segells independents. Aventures com les de L’Altra, Periscopi, Arcàdia, L’Avenç, LaBreu, Adesiara, Mals Herbes o Raig Verd, entre d’altres, s’han instal·lat amb bon peu a les llibreries. Al seu voltant, no obstant, també n’hi ha d’altres que són menys conegudes, ja sigui per la seva difusió més limitada, un catàleg breu o la seva voluntat marginal. Podrien ser les editorials ‘off-off’.

La biblioteca El Clot-Josep Benet, especialitzada en editorials independents, celebra els seus cinc anys de vida amb 66 rpm, dedicada a la literatura musical

Notícies relacionades

Penso, per exemple, en AdiA Edicions, que publica poesia i narrativa des de Mallorca. També Incorpore, d’inspiració francesa i que publica en tres idiomes. A Lapislàtzuli busquen la qualitat literària amb voluntat d’editors artesanals. A Orciny Press es declaren interessats en la ficció especulativa del gènere fantàstic. Godall se centra enl a narrativa curta i la poesia... Podríem ampliar més la llista amb Sidillà, Fragmenta, la Ela Geminada, Días Contados, El Llop Ferotge... I segur que me’n deixo.

La millor manera de conèixer aquestes propostes ‘off-off’ és en fires com Liberisliber, que se celebra a Besalú, o Literal, a Barcelona. Després hi ha aquesta meravella que és el fons exhaustiu de la biblioteca El Clot-Josep Benet, a Barcelona, que dedica el seu centre d’interès a les editorials independents, en català i castellà. Des de la seva obertura els reserven un lloc especial. Cada dos mesos trien una "editorial resident", exposen els seus llibres, els presenten i preparen una guia de lectura. Aquest dijous 22 de novembre celebren els cinc anys de vida i han convidat a la seva festa d’aniversari a l’editorial 66 rpm, dedicada a la literatura musical. "Llibres que s’escolten i música que es llegeix a la biblioteca", diu la invitació, i s’intueix que serà una festassa.