Sindicat polèmic

OTRAS

Negar la sindicalització a les prostitutes pot reforçar la idea que són cossos sense drets llestos per ser consumits. Això sí que legitima la prostitució

1
Es llegeix en minuts
olerin5710436 barcelona 18 01 2007 sociedad prostitutas en la calle sarden180901224308

olerin5710436 barcelona 18 01 2007 sociedad prostitutas en la calle sarden180901224308 / ELISENDA PONS

Un dels arguments de les feministes abolicionistes contràries a la legalitzaciófeministes abolicionistes de l’Organització de Treballadores Sexuals (OTRAS) és que el sindicat legalitzaria ‘de facto’ el proxenetisme. És curiós, tenint en compte que el Tribunal Suprem va legalitzar el 2004 una associació d’empresaris del sector, l’Associació Nacional d’Empresaris Mesalina.

L’absència d’un model integral sobre prostitució a Espanya, que ni la considera il·legal ni l’admet com a relació laboral, com sí que fa amb el cine porno o l’’striptease’, ha facilitat que el sector del treball sexual tingui patronal, però no sindicats. Negar un dret fonamental com la sindicació a un col·lectiu ja per si mateix vulnerable, per tapar tan magna barrabassada, és qüestionable. Si OTRAS reforça el poder dels proxenetes és una cosa que s’ha de dilucidar mitjançant la fiscalització de les seves activitats per part del periodisme, la militància feminista i l’acadèmia.

Notícies relacionades

Un sindicat no arreglarà tots els problemes de les prostitutes. La prostitució existeix perquè la societat ha considerat el desig sexual de l’home com un dret que ha de ser satisfet per les dones. Cal sumar-hi la mercantilització dels afectes en les societats capitalistes, la precarització de la vida –que aboca moltes persones a decidir no sobre un treball, sinó sobre una forma d’explotació– o les polítiques migratòries que limiten l’accés als països de destinació per vies segures, així com la capacitat de les dones migrants de decidir a quins feines dedicar-se.

Abordar aquests temes requereix polítiques públiques àmplies i de pes estructural, que tarden temps a donar fruits. Mentrestant, hi haurà dones que optaran per la prostitució per sobreviure. Moltes prostitutes dubten sobre si el millor per a la seva situació és la prohibició de la prostitució o la regularització. Hi ha més consensos en la necessitat de mesures per fer valer els seus drets. El meu principal temor és que negar-los la sindicalització reforci la idea que són cossos sense drets llestos per ser consumits. Això sí que legitima la prostitució.