PROSTITUCIÓ

Colau recolza el sindicat de treballadores sexuals

L'Ajuntament de Barcelona assegura que el Govern central hauria de protegir les prostitutes dels abusos

Les responsables de l'organització insten tots els ministres a "dimitir en bloc"

undefined44053016 barcelona  barcelones  29 06 2018    sociedad   sesion plena180831130211

undefined44053016 barcelona barcelones 29 06 2018 sociedad sesion plena180831130211 / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
Felipe Valenzuela

L’alcadesa de Barcelona, Ada Colau, s’ha manifestat en contra del Govern central en la polèmica sobre el sindicat de treballadores sexuals, que l’Executiu anul·larà després d’haver-lo autoritzat. La regidora de Feminismes de l’Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez, ha declarat aquest divendres que l’autoorganització de les treballadores sexuals no és només positiva des d’una perspectiva de drets laborals, sinó també des de la perspectiva de la lluita contra l’estigma de puta,que afecta totes les dones, i la lluita contra la violència de gènere."

"El que s’hauria d’il·legalitzar és la Fundació Franco, no organitzacions de dones que exerceixen la prostitució o altres col·lectius de persones vulnerables," ha afegit Jaume Asens, tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania a l’Ajuntament de Barcelona. "L’activitat dels manters és per si mateixa il·legal, tenen un sindicat que ni el PP es va atrevir a il·legalitzar", ha afegit. Per la seva banda, Pérez ha acusat el Govern socialista de fer "declaracions jurídiques errònies" partint dels seus desitjos ideològics. "L’exercici de la prostitució és una activitat econòmica lícita a l’Estat espanyol, però no regulada via dret laboral", ha afegit.

L’Organització de Treballadores Sexuals (d’altres) ha respost ala marxa enrere de la ministra Valerio contra la creació del primer sindicat de prostitutes legalitzat. La secretària general de l’entitat, Concha Borrell, ha assegurat que el Govern socialista de Pedro Sánchez hauria "de dimitir en bloc" després d’aquesta actitud. "Els drets les mereixem totes i no només unes quantes privilegiades", ha afegit. També ha anunciat que no realitzaran més declaracions fins que s’aprovi la creació del sindicat, actualment sine data.

D’altres hanacusat el Govern central d’emmascarar-se rere l’intocable tela del feminisme blanc heterosexual i burgès i ha preguntat a qui beneficia que a les treballadores sexuals els faltin sistemàticament drets laborals. "Mereixem tot el reconeixement i respecte de les institucions, els agradi la nostra feina o no", han afirmat aquest divendres en una roda de premsa.

Marxa enrere

La Direcció General del Treball va aprovar el sindicat Otras i va publicar,  el quatre d’agost, la seva resolució alButlletí Oficial de l’Estat. Dijous passat, el govern central va anunciar dijous passat que feia marxa enrere i anul·lava a correcuita la creació d’una entitat per lluitar pels drets laborals de les treballadores sexuals. "No avalarem un sindicat d’una activitat il·legal que vulnera els drets de les dones", va explicar la Ministra de Treball, Magdalena Valerio.

Per la seva banda, Otras ha criticat l’actitud  del govern socialista respecte a aquest últim moviment. "¿Preguntem alsfeminismes hegemònics europeus per què, en un govern socialista, obrer i fundat per sindicalistes, les dones més castigades socialment no poden tenir els mateixos drets que elles?", ha apuntat Borrell. La secretària general també ha qualificatd’"increïble"  l’actitud que ha adoptat el Govern central amb aquesta qüestió. "Bé que es reparteixen llicències per obrir clubs de cites", ha afirmat.

Des de l’organització han recordat que les treballadores sexuals no són subjectes passius: "Som dones adultes que sabem lluitar pel que volem dins de la legalitat establerta i buscant el benestar de totes aquelles persones estigmatitzades, criminalitzades i que volen mantenir al marge de la legalitat". L’entitat ha recordat que el que busquen no és més que tenir els mateixos drets que els altres treballadors. "Accedir a baixes per malaltia o maternitat, tenir un sou a final de mes, vacances o una jubilació és absolutament impensable", ha apuntat la màxima dirigent d’Otras. 

Recolzament de CGT

CGT Catalunya s’ha adherit a l’actitud d’Otras. "Condemnem les declaracions de la ministra de Treball, Magdalena Valerio", ha explicat l’organització en un comunicat. També han acusat Valerio d’il·legalitzar un sindicat perquè sent la seva moral atacada.  "Continuarem lluitant conjuntament al carrer pels drets laborals de totes les treballadores", ha conclòs.

En mans de l’advocat de l’Estat

Notícies relacionades

La portaveu del Govern central, Isabel Celaá, ha insistit aquest divendres que l’Executiu "no accepta de cap manera que hi hagi un sindicat de treballadores del sexe" i per això l’Advocacia de l’Estat ja està estudiant "com arreglar aquesta qüestió". La portaveu ha dit, en roda de premsa després del Consell de Ministres, que "no sembla difícil" tombar la constitució d’aquesta organització. "Hi ha diverses vies. Una sembla la més ràpida i és la que triarem", va assenyalar Celaá.