MIRADOR

La compra del patriota

L'agonia del franquisme reverbera de manera capritxosa en les llistes d'empreses i de consumidors independentistes de l'ANC

1
Es llegeix en minuts
jcarbo45823066 olof palme181109132852

jcarbo45823066 olof palme181109132852 / AGE FOTOSTOCK

L’home no sap –no ho sabrà mai– que 43 anys després els independentistes catalans faran llistes d’empreses, comerços i consumidors adeptes a la causa. L’home porta una guardiola a la mà dreta i un cartell al pit: "Per a la llibertat dels espanyols". Té el front ample, la mirada diamantina, el somriure carnós.

Un nen ros amb ulleres, una dona alta amb gavardina, un noi de melena i pantalons acampanats observen l’home a escassa distància. Una curiositat despreocupada endolceix les mirades. És el 3 d’octubre del 1975 i Olof Palmeprimer ministre de Suècia i socialdemòcrata carismàtic, demana donatius en un mercatd’Estocolm per ajudarl’oposició antifranquista a Espanya.

Franco es mor i la seva dictadura agonitza amb ell. En el seu lent defalliment, el règim intenta conjurar la seva debilitat amb un bany de sang. Un més. Entre el 28 d’agost i el 18 de setembre del 1975, condemna a mort tres militantsd’ETA pm i vuit del FRAPEls consells de guerra aixequen una onada internacional de protesta.

L’ONU  i la Comunitat Econòmica Europea reclamen l’indult.L’OTAN  deplora les condemnes. Les manifestacions se succeeixen en nombroses ciutats europees. Els sindicats francesos i anglesos boicotegen Iberia i altres empreses espanyoles.

Reacció franquista a la campanya internacional contra els cinc afusellaments del setembre de 1975.

Notícies relacionades

El 26 de setembre, el règim indulta sis condemnats i l’endemà afusella els altres cinc a Barcelona, Burgos i Hoyo de Manzanares. La indignació es multiplica. Diverses seus diplomàtiques espanyoles són atacades. L’ambaixada de Lisboa és saquejada i incendiada. Una dotzena de països criden a consultes els seus ambaixadors a Madrid. Mèxic demana l’expulsió d’Espanya de l’ONU.

La dictadura respon a la pressió internacional amb una campanya d’exaltació nacionalista de reverberacions autàrquiques. L’1 d’octubre, organitza una manifestació a la plaça d’Oriente de Madrid. Un Franco espectral, cadavèric, que balbuceja, surt al balcó. A sota, TVE compta un milió de persones: això sempre ha sigut així. I grups de falangistes empaperen els carrers de Madrid i Barcelona amb uns adhesius amb la bandera espanyola i la consigna "No compris qui t’insulta. Compra nacional".