Editorial

Recursos per als menors migrants

Per evitar l'exclusió social, els anomenats 'menes' també necessiten formació i capacitació per al mercat laboral

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp45221749 menores180927164637

zentauroepp45221749 menores180927164637 / FERRAN NADEU

El Consell de Ministres ha aprovat el repartiment de 40 milions d’euros entre les comunitats autònomes comunitats autònomesper a l’atenció de menors no acompanyats (‘menes’) que arriben a Espanya. La presència d’aquests joves ha augmentat en els últims mesos fins a arribar a gairebé 12.000 a tot el país. Impossible oblidar les tristes imatges de les comissaries dels Mossos convertides en improvisats allotjaments sense les mínimes condicions d’higiene i atenció.

Aquests 40 milions són, sens dubte, un avenç important, però la solució a la problemàtica és complexa i ha de ser abordada des de diferents angles. D’una banda, és obligat tenir en compte que parlem de joves que, en la majoria dels casos,fugen de la pobresa o la violència. També considerar que, malgrat la seva curta edat, fa anys que molts d’ells es busquen la vida o ajuden les seves famílies i que elseu principal objectiu és treballar, guanyar diners, no ser internats en institucions en les quals no entreveuen un futur. Tampoc s’ha de defugir la possible conflictivitat que poden traslladar als carrers, més encara si al complir els 18 anys deixen d’estar a l’empara de l’Estat i no tenen capacitats per ser autosuficients.

Són necessaris elsrecursos, com la partida aprovada pel Govern. Però és important traçar un camí que alliberi aquests joves de l’exclusió social. Laformaciói la capacitació per almercat laboralés l’únic camí perquè ells tirin endavant i tota la societat es beneficiï del seu esforç i el seu ànim.