05 juny 2020

Anar al contingut

Dues mirades

FilosofiA

RICARD FADRIQUE

FilosofiA

Emma Riverola

La revisió de l'assignatura d'ESO i batxillerat ha de mostrar que la humanitat també va ser pensada per dones i altres mirades que intenten superar les visions hegemòniques del poder

No hi ha res més revolucionari i poderós que el pensament. Agafar el món entre les mans i observar-lo des d’enfocaments diferents, girar-lo, imaginar altres relacions, altres configuracions...

La filosofia tornarà a ser matèria obligatòria en l’últim curs de l’ESO  i els dos del batxillerat. Ara només queda decidir fins a quin punt volem donar-li rellevància. Si ens conformem amb classes magistrals unidireccionals o la tractem com la potent eina de transformació que sempre ha sigut.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Podem començar revisant el temari. ¿Continuarem negant a la meitat de la població referents del seu sexe en el món del pensament? HiparquiaHipàtiaMarie de GourneyMaría ZambranoHanna ArendtSimone de BeauvoirSimone WeilGayatri Chakravorty SpivakAngela DavisJudith Butler... Incorporar les dones filòsofes en el temari escolar és alguna cosa més que una qüestió de justícia. És mostrar que la humanitat també va ser pensada per dones i que algunes d’elles eren feministes abans que nasqués aquest terme. I, especialment, és atorgar a les noies el mateix paper protagonista que els seus companys de classe.

Però la revisió pot anar molt més enllà i, davant la uniformitat de pensament que el mercat pretén imposar, mostrar altres mirades que intenten superar les visions hegemòniques del poder. Qui sap, potser les noies i els nois decideixen que volen canviar el món.