LA CLAU

Candidats de les elits

Les elits empresarials intenten refundar el centre catalanista tradicional mentre des del poder es creu que Valls arrasarà en l'alcaldia de Barcelona

1
Es llegeix en minuts
rjulve45194508 barcelona 25 09 2018 manuel valls presenta candidatura ajunt180926123720

rjulve45194508 barcelona 25 09 2018 manuel valls presenta candidatura ajunt180926123720 / FERRAN NADEU

Les elits se senten nostàlgiques del que va ser el catalanisme tradicional i desorientades a l’hora d’acudir a les urnes. Un grup d’empresaris liderat per Isak Andic (Mango), Marc Puig (Puig), Juan José Brugera (Colonial), Miquel Roca (Roca Junyent) i Jordi Gual (CaixaBank) han mantingut trobades discretes per impulsar la refundació del centre polític catalanista, un moviment polític que permeti recuperar l’essència de l’antiga Convergència i Unió, un espai en què ells creuen que podria encaixar com a líder algú com Lluís Recoder, exalcalde de Sant Cugat del Vallés i exconseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat. 

L’intent per reconfigurar el centre catalanista, no se sap si amb èxit o amb fracàs, coincideix amb l’ofensiva de Manuel Valls per aconseguir l’alcaldia de Barcelona. Al polític francès també se li atribueix el recolzament i el finançament de les elits econòmiques, aquelles que sovint tenen molt bones intencions, però a les quals els falta coratge per fer un pas endavant en moments crucials.

Valls ha dedicat bona part de l’estiu a mantenir discretes trobades amb empresaris, societat civil, polítics i intel·lectuals. L’ex primer ministre francès ha volgut, sobretot, escoltar els seus consells per preparar la seva candidatura. Tots, o gairebé tots, han coincidit en dues idees. 

Notícies relacionades

La primera és que per tenir èxit ha de configurar una llista transversal, que s’allunyi dels estereotips que acompanyen la imatge de Ciutadans a Catalunya, i que, si pot ser, s’aproximi a les posicions tradicionals catalanistes i d’esquerres del PSC. La segona és que s’ha d’aprendre els punts febles de l’actual alcaldessa, Ada Colau, i colpejar-la on li faci més mal: el trist balanç de la vivenda de protecció oficial, l’augment de la delinqüència i de la inseguretat ciutadana i la xacra dels narcopisos. 

Els dos moviments polítics, el dels nostàlgics de Convergència i el dels nostàlgics de la Barcelona de Pasqual Maragall, tenen alguna cosa d’experiment de laboratori. El temps i les eleccions diran si tenen èxit.