El pedaç cosmètic de Sánchez

La corrupció vinculada a la contractació pública, sobretot la relacionada amb l’obra civil, és un mal estructural i sistèmic que és present en tots els nivells de l’Administració, els partits polítics i les empreses adjudicatàries. La recurrència i intensitat de les males pràctiques no són uniformes, ni es donen a tot arreu per igual, per la qual cosa es pot diferenciar sempre que sigui possible. Però resulta infantil creure que existeixen esferes completament verges o netes, com li agrada dir al president del Govern, Pedro Sánchez. Justament és responsabilitat de l’Executiu que és al capdavant del país combatre aquest mal endèmic, sobretot quan els casos més greus coneguts en l’últim mes afecten membres tan destacats del seu propi partit, com Santos Cerdán i José Luis Ábalos.
En aquesta línia, les mesures anunciades per Sánchez ahir al Congrés, tot i que encerten en la intenció, queden molt curtes en la seva ambició, estan mancades d’un consens polític més gran i necessiten un calendari d’execució massa llarg, que retardarà i diluirà la seva eficàcia en el que quedi de legislatura.
Notícies relacionadesPer tot això, el pla només és un pedaç cosmètic que difícilment servirà per a alguna cosa més que per guanyar temps. És naïf pensar que una agència d’integritat pública independent podrà prevenir els riscos i coordinar la lluita contra la corrupció; és naïf confiar la identificació de patrons de frau només a les eines de la intel·ligència artificial; és naïf creure que únicament amb un sistema de llistes negres s’impedirà a les empreses condemnades per corrupció continuar contractant amb l’Administració; és naïf donar per descomptat que serà fàcil recuperar el mal patrimonial causat per les males pràctiques; i és naïf esperar que el seguiment previst al pla li donarà més credibilitat davant l’opinió pública.
Que diferent que hauria sigut la lluita contra la corrupció si de veritat hagués sigut objecte d’un pacte d’Estat entre els dos partits que governen a Espanya des de 1982 i no només entre l’actual inquilí de la Moncloa i l’OCDE.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.