Contrapunt

La prioritat són els helicòpters militars

El Govern dedica 819 milions a les aeronaus Chinook i 1.000 milions a rebaixar la factura elèctrica

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp2285617 chinook180922202426

zentauroepp2285617 chinook180922202426 / RICARD CUGAT

Les decisions anunciades i les preses la setmana passada pel Govern que presideix Pedro Sánchez han deixat un sentiment agredolç i una certa sensació de desconcert. Una de calenta i una de freda gairebé cada dia. Dimecres, la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, intentava demostrar que l’Executiu vol actuar de forma ràpida i eficaç per intentar pal·liar els efectes de la pujada desbocada del rebut de la llum i anunciava en el Congrés que anul·larà, temporalment, l’impost de generació elèctrica. Un tribut que requeia sobre les elèctriques i que aquestes cobraven al consumidor final, que és en definitiva el que el pagava de fet. La rebaixa es convertirà en un descens d’entre dos i tres euros a la factura mensual del consumidor mitjà. I les arques de l’Estat deixaran d’ingressar uns 1.000 milions a l’any, que no és poc.

Un dia després, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, anunciava, aquesta vegada a la ràdio, que hi haurà finalment una alça fiscal al gasoil que encarirà aquest carburant (utilitzat encara per més de la meitat del parc mòbil) en uns quatre euros al mes per a un conductor privat mitjà. La previsió és que aquesta mesura aporti a les arques públiques uns 240 milions l’any que ve. El que entra per una banda, surt per una altra.

Notícies relacionades

La dutxa escocesa va continuar divendres, a la reunió del Consell de Ministres. De la referència oficial de l’aprovat en aquesta reunió es desprèn que una de les prioritats d’aquest Govern són els helicòpters militars. Vist el soroll creat amb la retirada d’aquest impost elèctric, o la pujada que s’aplica al dièsel, o la polèmica i l’enfrontament amb Units Podem sobre la possible creació d’un tribut a la banca que aportaria uns 1.000 milions d’euros i que sembla que dormirà al calaix dels records, la decisió de l’Executiu de dedicar 819 milions d’euros a un contracte “per renovar la flota d’helicòpters Chinook model D al model F” deixa clar quins són les seves urgències. Fa només tres setmanes, el mateix Govern va aprovar la compra d’un helicòpter militar Superpuma destinat a recerca i salvament per un import de 18 milions d’euros.

No són decisions aïllades. En la reunió del Consell de Ministres del passat 7 de setembre es van modificar els límits pressupostaris per poder adquirir “compromisos de despesa amb càrrec a exercicis futurs” per a diversos programes especials de “modernització de les Forces Armades.  Segons ha calculat el diari ABC, en els seus primers 100 dies de Govern, Sánchez ha aprovat sis grans contractes d’inversió amb aquesta finalitat per un import total que supera els 4.000 milions d’euros repartits en diverses anualitats.  Qüestió de prioritats.