Canvi d'hàbits

Salut en mode digital

A l'estiu és moment de revisar avenços i com podem treure el màxim benefici d'aplicacions i serveis

3
Es llegeix en minuts
fcasals44738935 opinion  ilustracion de leonard  beard180822164817

fcasals44738935 opinion ilustracion de leonard beard180822164817

Durant el període estival, la cura de la nostra salut pren una perspectiva diferent. Podem dedicar-li una mica més de temps i pot ser un dels objectius de l’estiu. Així, és el moment de revisar quins han sigut els avenços en l’àmbit de la salut digital i com podem treure el màxim benefici d’aquestes aplicacions i serveis.

El telèfon mòbil ofereix un accés directe a múltiples aplicacions i serveis relacionats amb la salut. Si revisem les botigues d’aplicacions dels principals sistemes operatius, els rànquings de les més utilitzades són les relacionades amb la vida saludable i la forma física. Centenars d’opcions, l’objectiu de les quals és variat: aprimar-se, seguiment del cicle menstrual, comptador de calories, nutrició; així com les que ajuden a posar-se en forma, córrer, caminar, a comptar abdominals, etc.

El factor del preu no és rellevant, perquè tant en les aplicacions gratuïtes com en les de pagament, les temàtiques són les mateixes i el que varia és la quantitat de serveis d’ús. Fins i tot algunes d’aquestes aplicacions de salut venen incloses per defecte al mateix telèfon mòbil. No només et permeten mesurar els passos que realitzes cada dia i saber la distància recorreguda diàriament, sinó recollir les constants vitals, les mesures corporals, els registres de salut, els resultats mèdics i els detalls sobre la salut reproductiva. A més, han aparegut altres aparells, com els rellotges intel·ligents i els braçalets per a les activitats físiques, que faciliten que la recollida de dades sigui molt fàcil. S’està també treballant en altres dispositius i sensors, dins de l’àmbit de l’internet de les coses, que permetran ampliar la recollida de dades mèdiques vinculades a diferents malalties, millorar la qualitat del seu tractament i obtenir resultats més personalitzats.  

Gràcies al telèfon mòbil, les aplicacions i serveis de salut digital estan a l’abast de tothom

En aquest ampli catàleg d’aplicacions, les institucions sanitàries i les mútues mèdiques també apareixen com actors importants. Han fet una transformació digital dels seus serveis i ara des del mòbil donen la possibilitat de demanar cita, revisar l’historial mèdic o passar consulta directament amb un metge especialista. A més, elaboren continguts especialitzats per mantenir informats els seus pacients i clients.

El benestar 

En l’àmbit de la salut digital, destaca una moda creixent relacionada amb el benestar. La necessitat d’aconseguir un equilibri fora de la tasca diària, moltes vegades frenètic i estressant, s’ha convertit en objectiu vital per a molts. L’oferta d’aplicacions per aconseguir dormir bé i obtenir moments de calma i de relaxació ha crescut de forma molt significativa. Aquestes aplicacions se situen als primers llocs dels catàlegs. De fet, aquestes serien la versió digital de la tendència a potenciar el ‘mindfulness’ i la meditació com eines diàries per rebaixar l’estrès.

Notícies relacionades

És significatiu que les aplicacions més utilitzades són les que permeten millorar el descans, seguint els patrons del son i donant recomanacions per a hàbits més saludables i horaris més regulars. En la mateixa línia, tenen gran èxit aquelles aplicacions anomenades d’atenció plena o de meditació que ofereixen moments de calma i assossec, amb una oferta de músiques diferents, sons variats i amb la possibilitat de tutorització amb terapeutes o professors de ioga. Tot això, amb l’objectiu de millorar l’estat general de la salut personal. S’ofereixen eines fàcils per aturar el ritme diari. Com recomana una d’aquestes aplicacions, les claus estarien en buidar la ment, relaxar el cos i viure el moment.

Certes precaucions

Tots hauríem de practicar certa precaució en aquest món de la salut digital. Les dades mèdiques requereixen una cura i protecció especials. És material sensible i molt confidencial. S’han de llegir bé les condicions d’ús i protecció. Per garantir la precisió de les dades, cal assegurar-se que aquestes s’han guardat de forma segura i que conserven tota la seva integritat. A més, si els cedim a tercers per poder obtenir mètriques o resultats personalitzats, ens han de garantir un ús legal i ètic de les nostres dades. Els beneficis de la salut digital són molts i amplis, però no per la seva facilitat i rapidesa d’ús hem d’abaixar la guàrdia. Com diu el refrany: millor curar-se en salut.