Al comptat
Impostos: ¿Guanya la banca?
Al Regne Unit existeix una taxa específica i un recàrrec sobre el tribut que grava els beneficis i no s'ha desertitzat la 'City'

lainz43846504 madrid 19 06 2018 politica sesion de control al gobierno 180619172637
Avui encara no es coneixen casos de bancs que hagin fugit del Regne Unit per evitar un impost com el que el conservador David Cameron va establir el 2011. El denominat ‘bank levy’, un gravamen ad hoc, amb què el Tresor britànic ha recaptat des d’aleshores uns 9.000 milions d’euros, no ha desertitzat la ‘City’, que se sàpiga. I ja fa set anys que s’aplica aquesta càrrega creada per recuperar part dels costos de rescat del sector i per desincentivar la presa de riscos excessius després de la crisi financera. Segur que desplau a la banca, però els riscos de fugida, si n’hi ha, tenen més a veure amb el ‘brexit’ i la pèrdua d’avantatges d’un mercat sense fronteres que amb un tribut que, al final, acaba repercutint als clients.
És veritat que el gravamen, que recau sobre el passiu (dipòsits) amb un valor de més de 22.500 milions d’euros de les entitats autòctones i estrangeres, s’ha anat rebaixant, del 0,21% inicial al 0,17% i caurà fins al 0,10% el 2021 i s’aplicarà només sobre el balanç del negoci britànic dels bancs, en favor dels quals té molt negoci exterior. Però per compensar-lo, Londres va idear el recurs d’un recàrrec del 8% enl’impost de societats, que només paguen des del 2016 els bancs amb guanys de més de 28 milions d’euros i pel qual tributen unes 200 entitats. En resum, la banca, al país que allotja una de les capitals financeres del món, paga vuit punts més pels seus beneficis que la resta d’empreses i carrega amb una taxa específica, tot i que amb gravamen decreixent. I sobreviu.
L’Oficina de Responsabilitat Fiscal (OBR, per les seves sigles en anglès) del Regne Unit, calcula que el ‘bank levy’ haurà recaptat entre l’exercici 2016-2017 i el 2022-2023 uns 15.000 milions d’euros, mentre que el recàrrec en l’impost de societats haurà sumat 14.000 milions. No arriba ni a l’1% de la recaptació tributària total del país, però la suma de les dues quantitats equival, per exemple, al pressupost anual de la Generalitat. I, a més, entre els seus contribuents hi ha la filial d’algun gran banc espanyol.
Notícies relacionades¿A què venen, llavors, els laments apocalíptics que les grans entitats han expressat durant la presentació dels seus resultats aquesta setmana en vista de la possibilitat que el Govern de Pedro Sánchez estableixi una taxa similar? Recorda quan el Govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero va prohibir fumar als bars: “Es tancaran milers de locals, es destruiran milers de llocs de treball...” deien al sector. I no va passar. Tampoc ha passat al Regne Unit.
D’entrada, a ningú li agraden els impostos. Tampoc als qui, sense més possibilitat d’incidir directament en l’acció de govern, només tenim les urnes com a canal de protesta. Es diu que la banca sempre guanya ¿Es complirà la dita també en aquesta ocasió?
Banc Sabadell Impostos Hisenda BBVA Banco Santander CaixaBank - La Caixa Bancs Bankia María Jesús Montero