Anàlisi

Guanyar temps, guanyar força

El tema del referèndum requereix temps, maduresa i valentia, i això suposant, que és bastant suposar, que algun dia es pugui arribar a resoldre de manera acordada

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp44222095 spain s prime minister pedro sanchez greets pro independence180709114736

zentauroepp44222095 spain s prime minister pedro sanchez greets pro independence180709114736 / JUAN MEDINA

Alguns repetiran, en un to potser de suficiència, potser d’avorriment, que el millor de la reunió d’aquest dilluns no és cap altra cosa que la mateixa reunió, és a dir, que hagi tingut lloc. És cert, tot i que, al seu torn, comporta un error majúscul, tremend, prendre-s’ho amb suficiència o avorriment. Com tothom sap, la reunió no tenia com a meta abordar el gran assumpte sobre la taula: la voluntat d’una gran majoria de catalans de decidir el futur de Catalunya per la via democràtica del referèndum, és a dir, l’autodeterminació.

Cap dels dos presidents, ni Pedro Sánchez ni Quim Torra, no tenen avui marge per a això. El primer no el té per concedir i el segon, per cedir. La prova rau que tots dos han sigut i continuaran sent acusats de traïció a la pàtria. Sánchez per l’espanyolisme radical –el PP, Ciutadans, alguns socialistes–, Torra, per la CUP i els sectors que sintonitzen amb els plantejaments de Puigdemont. Tampoc les bases del PSOE no estan disposades a concessions substancials, ni les independentistes a posar la marxa enrere i oblidar-se de tot.

La trobada, doncs, ha congregat sota el sostre de la Moncloa dues debilitats. Sánchez desitja consolidar-se en el poder per convocar i guanyar les pròximes eleccions espanyoles, amb l’objectiu de conformar una majoria més sòlida. Requereix temps també Torra perquè el debat, amb freqüència agre, sobre l’estratègia a seguir per part de l’independentisme es vagi decantant i definint.

L’horitzó del primer és intentar restar força a l’independentisme llançant una proposta atractiva per a Catalunya. El del segon hauria de ser sumar més catalans i situar l’independentisme tan per sobre del 50% com es pugui i trastocar així l’actual relació de forces.

La posició de Rajoy

Les dues parts necessiten, doncs, guanyar temps. I, per tant, que el diàleg continuï, que no es trenqui. I buscar en la mesura possible acompanyar les narratives corresponents d’accions visibles, concretes, que els ajudin a enrobustir les posicions. Les dificultats, certament, no són poques de ni petites, sinó definitivament el contrari.

He començat dient que és un error majúscul prendre’s l’inici del diàleg amb suficiència o avorriment. Recordem que Rajoy va rebutjar per activa i per passiva parlar amb Catalunya. Cop de porta tant a Mas, com després a Puigdemont i, per descomptat, a Torra. Va renunciar a la política i va optar per passar la patata calenta a la policia i els jutges. D’aquestes pugnes aquest fang.

Notícies relacionades

Sánchez i també Torra –ja que no és poc haver passat d’algú, el líder del PP, que es vantava de derrotar l’independentisme a algú que el reconeix com a interlocutor– han de subratllar el valor del diàleg, el retorn a la política. I fer-ho amb coratge, amb convicció.

Han de fer-ho sent conscients, no obstant, que la qüestió –em refereixo ara al cor de l’assumpte– requereix temps, maduresa i valentia, i això suposant, que és bastant suposar, que algun dia es pugui arribar a resoldre de manera acordada.