Filosofia i sentiment

La bondat i la maldat que m'envolten

"Hi ha persones que amb la seva manera de ser curen les ferides del món", assenyala Josep M. Esquirol

1
Es llegeix en minuts
lainz42260077 barcelona   mallorca 271  hotel alma  22 02 18  icult  retra180301164936

lainz42260077 barcelona mallorca 271 hotel alma 22 02 18 icult retra180301164936 / LUAY ALBASHA

Visc en un contrast vital, que m’esborrona. Arribo a casa pensant que la vida és pura gestió de la incertesa, que la capacitat de resiliència s’ha de poder transformar en acció, i que només amb la reacció no s’arriba enlloc. Tant en les relacions personals, com en les professionals i, molt i molt, en la política.

Llegeixo La penúltima bondat, del filòsof Josep M. Esquirol. Sents que sents, com diu ell. "La bondat és més fonda que el mal. També és més radical. La bondat esperona l’acció per damunt del dèficit de paraules acollidores per curar. Hi ha persones que amb la seva manera de ser curen les ferides del món". L’autor aposta per la sensibilitat: "No cal edulcorar la intel·ligència amb la dimensió emocional, perquè ja de per si el sentir és intel·ligent". Hi ha dues menes d’accions: estimar (...) i pensar, afegeix.

Homar, nu davant la càmera

Fa pocs dies l’actor Lluís Homar plorava tranquil·lament i desconsoladament a El divan de TV3, i jo el notava satisfet d’haver-se connectat amb les seves dificultats emocionals, que desgranava nu davant les càmeres. No estava trist. Lluny de sentir‑lo dèbil, aquella vulnerabilitat l’enfortia. Les llàgrimes rodolaven per un dolor conegut, cada cop més superat.  Em va estrènyer en una abraçada immensa. Vida.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Admiro més la bondat que la intel·ligència, em confessa l'escriptor Suso de Toro, i es fa el silenci. L’espai profund on ens condueix, sacseja.

Notícies relacionades

"Només és a través de l’experiència que es coneix el mal. No en vull desmerèixer l’extensió ni la intensitat, continua Esquirol. Del televisor ressonen les veus d’uns senyors coneguts, que vomiten cops d’estat i  fraus amb violència, que busquen esclafar i no escolten, que malgrat voler-los mirar amb fraternitat, apel·len al terror. La maldat té míssils per joguines i sang als ulls. La indiferència s’ofega al mar.

Si hi ha un camí polític que voldria obrir una reflexió antropològica és una anarquia en sentit franciscà”, conclou el filòsof. S’ha fet de nit i tanco el llibre. La bondat i la maldat que m’envolten.