Dues mirades

Revolució permanent

No valen adhesions buides o paternalismes benpensants amb el feminisme. Estem davant una revolució permanent. A l'estil trotskista, però amb altres protagonistes

1
Es llegeix en minuts
GRAF9225  MADRID  ESPANA   11 02 2018 -El movimiento feminista de Madrid celebra un  eventazo   para apoyar la huelga feminista del proximo 8 de mayo  en el Matadero de Madrid  EFE Emilio Naranjo

GRAF9225 MADRID ESPANA 11 02 2018 -El movimiento feminista de Madrid celebra un eventazo para apoyar la huelga feminista del proximo 8 de mayo en el Matadero de Madrid EFE Emilio Naranjo / Emilio Naranjo (EFE)

La vaga de demà ens aboca a una reflexió profunda. Més enllà de l’èxit de la convocatòria i de la dificultat de valorar el seguiment d’una protesta tan diversa en les formes, hi ha un fet incontrovertible. Només cal repassar les dades de la situació de la dona arreu del món per adonar-nos de la urgència –simbòlica, però també amb conseqüències efectives– d’una reivindicació com aquesta. No es tracta només dels assassinats, de les violacions, dels abusos, del menyspreu més absolut pel que fa a la llibertat de decidir o d’actuar. És la constatació que, tot i els avenços (sempre aconseguits a base de lluites), la situació de la dona és conseqüència de la instal·lació en l’imaginari col·lectiu d’una percepció d’inferioritat. Com diu la pensadora Monique Witting, només són considerats diferents els éssers inferiors, i és per aquest motiu que observem la diferència amb altivesa, perquè la contemplem des d’un estadi superior, el dels homes. I encara més: l’esmicolament de la diferència (considerada quasi com una categoria filosòfica) genera repulsa, menyspreu o commiseració quan es converteix en una batalla que ni tan sols advertim com a tal. 

Notícies relacionades

 

El feminisme és segurament el corrent social amb més profun-ditat i més empenta intel·lectual del segle XXI. I no s’hi valen adhesions buides o paternalismes benpensants. Estem davant d’una revolució permanent. A l’estil trotskista, però amb unes altres protagonistes.