intangibles

Mobile 2018: molt més que telefonia

Les novetats que més impactaran en les nostres vides són les relacionades amb els algoritmes intel·ligents

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp42299968 a banner of the mobile world congress is seen at the entranc180225164119

zentauroepp42299968 a banner of the mobile world congress is seen at the entranc180225164119 / YVES HERMAN

El dia de la inauguració del Mobile World Congress 2018 (MWC) s’ha anunciat la creació d’una nova empresa, XMoba de Seat, que s’encarregarà de crear nous serveis de mobilitat intel·ligent. El debat ja no està en les telecomunicacions, sinó en els algoritmes i processos intel·ligents perquè qualsevol projecte sigui més eficaç i eficient. 

    

En els últims anys hem observat com als estands de la fira de l’MWC han anat guanyant pes les empreses no de telecomunicacions o relacionades, com Volkswagen, Visa o Airbus. El primer dia del congrés, una de les notícies destacades no la protagonitza Telefónica o Samsung sinó Seat, al crear una nova empresa dedicada a la mobilitat intel·ligent (cotxes sense conductor) o Fujitsu, que presenta un traductor en temps real pensat per a persones sordes. El valor afegit  ja no està en el hard­ware (cables, màquines, xarxes…), sinó en el software (algoritmes...). Els conceptes determinants en les tecnologies són la intel·ligència artificial i el big data.

    

La intel·ligència artificial neix per construir màquines complexes amb les característiques de la intel·ligència humana. Utilitza algoritmes per analitzar les dades, i aprèn d’aquests per fer prediccions. En el big data es tracta d’analitzar milions de dades (del passat i en temps real) que ens permeten anticipar el futur mitjançant algoritmes intel·ligents. El gran canvi és que aquests no tan sols resolen una operació, sinó que tenen capacitat d’aprendre i de prendre decisions.

    

Els exemples més pròxims són els algoritmes que aprenen a classificar imatges, o els vehicles intel·ligents, que van aprenent de les situacions passades per decidir travessar, frenar o donar un cop de volant. ¿Fins on poden arribar aquests algoritmes? Arriben a predir de forma instantània i poden aportar solucions millors que les del cervell humà.

Notícies relacionades

    

Recomano no fixar-se en els últims telèfons mòbils que es presentaran sinó en les novetats que tindran més impacte en les nostres vides: les relacionades amb els algoritmes intel·ligents presents a les xarxes i aparells que ens envolten que ens faran la vida més fàcil, però molt més monitoritzada, cosa que requerirà debats i consensos socials i ètics.