TRIBUNA

La passada de Lobotka

El danès va aconseguir amb una sencila acció desarborar la defensa del Barça en l'empat del Celta

2
Es llegeix en minuts
aguasch41476104 rc celta s lobotka  center  challenges for the ball with bar180105135721

aguasch41476104 rc celta s lobotka center challenges for the ball with bar180105135721 / Lalo R Villar

En les jugades llargues -i més si acaben enredant-se en el seu desenllaç-, sovint passen inadvertides algunes accions brillants que les originen. Va passar dijous a Balaídos en el gol de l'empat del Celta. Aspas va rebre prop de la seva pròpia àrea, d'esquena, amb Vermaelen Busquets trepitjant-li els talons. El geni de Moaña va fer una cosa sorprenent: es va posar a conduir cap enrere, i es va acostar a una zona en què també hi havia Paulinho André Gomes, i aviat va semblar envoltat per quatre oponents. Però va aconseguir donar-li la pilota a Lobotka, i aquest, amb una senzillesa que va contribuir que l'acció passés desapercebuda, va controlar la pilota, va esperar un instant que els rivals se li acostessin i la va deixar anar cap al lloc on Aspas estava desmarcant-se. Quan li va tornar la pilota, Busquets, Paulinho André Gomes havien quedat eliminats, sense cap possibilitat ja per tallar la jugada, i Vermaelen estava venut davant un Aspas que anava a encarar-lo de cara a tota velocitat. Iago va tocar per a Jozabed i el contraatac ja estava llançat. El Celta tenia superioritat i va acabar marcant el 1-1.

Notícies relacionades

No va ser l'única vegada que la capacitat de Lobotka per donar una sortida neta a la pilota davant de situacions de pressió va permetre al Celta desordenar el Barcelona. Va passar sovint, de fet, durant tot el primer temps. El jove eslovac va cometre un greu error en una pèrdua després de conduir massa en camp propi, però totes les altres decisions que va prendre van ser impecables. Pensa ràpid, posseeix una visió panoràmica del joc i passa amb brillantor. Sorprèn que jugui tan endarrerit al camp perquè és baixet i menys poderós físicament que els pivots prototípics, però és dinàmic, veloç i agressiu, característiques que l'ajuden a defensar. I quan surt amb la pilota controlada i s'atreveix a reptar rivals en l'un contra un és inevitable recordar Modric. Potser ell i Arthur, el brasiler del Gremio al qual segueix el Barcelona, són els dos jugadors més semblants al fenomen croat del Madrid que han sorgit en els últims temps.

El partit coper de dijous confirma l'encert de la secretaria tècnica del Celta, que va apostar per un noi que només havia jugat a la Lliga eslovaca, a la danesa i, pel mig, al filial de l'Ajax. Resulta reconfortant que en un món del futbol on els talents prometedors són captats cada vegada de manera més precoç pels clubs més poderosos, encara hi hagi aparicions sorprenents que donin valor a la feina d'anar a mirar on gairebé ningú mira. És cert que Lobotka va destacar en tres partits de l'Eurocopa sub-21 poques setmanes abans que el fitxés el Celta, però el rastreig del mercat danès -molt explotat pels viguesos- li va permetre tenir-lo controlat des de molt abans, quan ja brillava al Nordsjaelland. Encara que ara a l'entitat de Balaídos se li presenta un repte més complicat encara que haver trobat Lobotka: retenir-lo com més temps millor. Si repeteix regularment actuacions com la d'abans-d'ahir, no serà senzill.