ANÀLISI

Reparar Belo Horizonte

El Brasil s'enfronta amb l'Argentina en la semifinal de la Copa Amèrica al mateix estadi on va encaixar l'1-7 contra Alemanya

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp48829752 soccer football   copa america brazil 2019   quarter final  190629193509

zentauroepp48829752 soccer football copa america brazil 2019 quarter final 190629193509 / UESLEI MARCELINO

La història entrega a Belo Horizonte una segona oportunitat. No podrà esborrar mai el record d’aquest drama nacional que va suposar l’1-7 contra Alemanya en les semifinals d’un Mundial que s’havia de guanyar obligatòriament –així es percebia allà–, però si algun partit pot ajudar a restaurar els efectes de la tragèdia i a tornar l’honor a un estadi al qual se li va penjar l’etiqueta de maleït aquest és sens dubte un Brasil-Argentina. Al mateix Mineirao del malson del 2014 es disputarà el gran clàssic del futbol sud-americà, que servirà també per guanyar una plaça a la final de Maracaná de la Copa Amèrica 2019.

El paper de les estrelles

El Brasil arribarà al partit com a favorita. Perquè ni ha perdut ni ha encaixat cap gol des que va començar el torneig. Perquè juga a casa –i malgrat l’esmentat precedent–. I perquè Messi no està firmant un torneig especialment destacat. Només ha anotat un gol en els quatre partits disputats, i va ser de penal. Tampoc ha tingut una gran participació en el joc. Scaloni li ha dissenyat un sistema aparentment propici, amb dos davanters per davant i tres centrecampistes interiors per darrere, però a l’hora de la veritat li està costant aparèixer en una zona enormement congestionada i vigilada. No obstant, ¿qui s’atreviria a descartar que desperti?

També Coutinho està sent víctima de l’embut que es crea a l’àrea d’influència dels teòrics mitjapuntes. Vam escriure fa un parell de setmanes que l’absència de Neymar li entregava el lideratge que aparentment necessitava per brillar, i que també Tite estava disposat a convertir-lo en la peça fonamental del seu engranatge ofensiu. No s’aprecia, no obstant, una gran diferència en el seu rendiment respecte al nivell per moments apàtic que tant ha desesperat aquesta temporada al Camp Nou.

Els secundaris

En realitat, el que s’està beneficiant de la baixa del mediàtic atacant del PSG és Everton, un extrem de Gremio que va guanyar la Libertadores compartint vestidor amb Arthur. Ocupa la seva posició al camp, va començar el torneig com a suplent i ja ha fet asseureDavid Neres. Porta dos bons gols i en l’espès xoc de quarts davant del Paraguai, resolt per penals, va ser de nou el més incisiu i inspirat en l’u contra u. Aporta profunditat a un conjunt que pot pecar sovint d’un excés de lentitud i horitzontalitat.

Notícies relacionades

Segur que el seu estat de forma preocupaScaloni, que no acaba de trobar un lateral dret que el convenci plenament. Saravia, que el Porto acaba de fitxar, va ser la seva primera elecció i va caure després d’un desafortunat debut davant de Colòmbia. Juan Foyth, que és més aviat un central, el va substituir contra Veneçuela. El del Tottenham ja ha tingut problemes en la Premier per mesurar la seva impulsivitat, i segur que Everton el buscaria des del primer minut.

Tite o Scaloni, només en pot quedar un

L’estadi vol netejar el seu nom i els entrenadors, evitar el descrèdit. Tite Scaloni, tan diferents quant a currículum i trajectòria, es juguen el seu futur. El que perdi tindrà molt difícil continuar.