Al contraatac

Corrupció en campanya

Els partits veuen petits els seus propis escàndols i, en canvi, consideren gegantines les acusacions que pesen sobre el rival

2
Es llegeix en minuts
undefined21459634 madrid  07 02 13   cuaderno domingo  reportaje cor160603195748

undefined21459634 madrid 07 02 13 cuaderno domingo reportaje cor160603195748

Vivim en un país en què, lamentablement, la corrupció pot ser una arma llancívola recurrent en campanya electoral, perquè hi ha desenes d’escàndols. És depriment veure com els dirigents polítics discuteixen sobre quin partit té més imputats, quin ha fet menys per protegir els seus corruptes, qui ha pactat amb la formació política més bruta, qui ha robat més i qui, en definitiva, ha comès delictes pitjors. Perquè ja sabem que tradicionalment els partits veuen petits els seus propis escàndols i, en canvi, consideren gegantines les acusacions que pesen sobre el seu rival.

Dic tot això perquè, ara que acaben els mítings i els debats electorals, hem vist Esquerra Republicana de Catalunya i Ciutadans barallant-se per veure qui va posar a sobre de la taula més exigències als partits als quals han permès governar. Marta Rovira retreu a Inés Arrimadas el seu suport a Rajoy i, inevitablement, la candidata taronja li recorda que ERC va anar a la mateixa llista que el partit que ha hagut de ser fins i tot refundat per treure’s de sobre l’espantall de la corrupció.

També hi ha hagut carreres per preguntar a García Albiol si sap qui pot ser l'M. Rajoy que apareix als papers de Bárcenas, mentre el PP posa a sobre de la taula el 3% de CDC o la presumpta malversació en què s’ha incorregut per organitzar l’1-O i la República independent. Recordo, a més a més, una entrevista fa uns dies en què el representant de la CUP deia que el PP era el partit més corrupte d’Espanya obviant que, segons el CGPJ, el territori d’Espanya amb més imputats i processats per delictes de corrupció és Catalunya. Però és que és lamentable aquest discurs general dels teus són pitjors que els meus, on anirem a parar.

Intercanvi de trets

En campanya s’aguditza, però això de l’«i tu més» sempre hi és. Per exemple, al Congrés. Tu tens Bárcenas, tu Filesa, i els ERO què, doncs mira que la Gürtel, tu calla perquè t’ha finançat l’Iran, vostè és el partit de la calç viva, tu recolzes els corruptes, tu has rebut diners de Veneçuela, tu cobraves en negre, has de fer fora els imputats, doncs tu en tens tres i encara no els has fet fora, els faré fora quan estiguin processats...

Notícies relacionades

  

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

  Si es llancen la corrupció, és perquè n’hi ha. Això és clar. Però és molt trist que hi hagi casos per ocupar tants minuts, per fer possibles tantes dobles vares de mesura, per sentir tants discursos cínics... Això sí, després governen i als jutges i fiscals ni els donen més mitjans ni garanteixen la seva independència ni tampoc preserven la seva credibilitat. No sé si ens mereixem una mica el que tenim. Probablement, sí. No obstant, em sembla completament impossible analitzar aquest debat sense caure en l’estupefacció.