Apunt

Monarquia o república

Pablo Iglesias ha pronosticat que, després del missatge de la nit de Nadal del Rei, a les cases hi haurà debat sobre les formes en què ens organitzem políticament

2
Es llegeix en minuts
Monarquia o república

 El vicepresident del Govern, Pablo Iglesias, ha pronosticat que, després del missatge de la nit de Nadal del Rei, a les cases «es parlarà de monarquia o de república». «És una cosa normal, ateses les circumstàncies», ha afegit. Segons ell, «és positiu que les famílies puguin debatre sobre la forma en què ens organitzem políticament com a societat». Jo, per començar, no crec que totes les famílies siguin tan intenses com les percep el líder d’Unides Podem. Tampoc crec que, l’any de la pandèmia, les morts, els contagis i la ruïna, el debat central a les cases sigui si agrada o no Felip VI.

Notícies relacionades

Sí que té raó Iglesias que aquest tampoc ha sigut un bon any per a la Casa Reial. L’emèrit no hi ajuda. I això que continua tenint defensors entusiastes, fins i tot després d’haver admès que no estava al dia amb el fisc. Tampoc s’entén que hi hagi qui tingui interès a minimitzar el seu comportament, tan lamentable. Però d’aquí al fet que el debat nadalenc sigui el model d’Estat, hi ha una tros. Suposo que Pablo Iglesias està confonent els seus desitjos amb la realitat. Fa setmanes que el seu partit anima a avançar cap a la república, al·legant que arribarà més d’hora que tard. Fins i tot s’han imposat com una de les seves tasques polítiques la d’avançar en aquest objectiu. I es nota.

Fa no gaire que també la ministra d’Igualtat va demanar al Govern que fos «sensible» a la discussió sobre la utilitat de la monarquia i sobre l’«horitzó republicà», perquè per a ella era evident que hi havia debat social. Potser sí, potser en algun moment hi haurà indubtablement aquest debat, però ara a Unides Podem es nota que hi ha més ganes que convicció real que això sigui així. I ningú dubta que potser a casa seva se’n parla. D’altres s’estaran dient coses per videotrucada i uns altres, ves a saber. Segons el CIS, la monarquia només preocupa el 0,3% dels enquestats. El que sí que podem intuir tots és quina serà la reacció dels partits al discurs de la nit de Nadal. El PP, Cs i VOX aplaudiran; al PSOE li semblarà bé, i a Unides Podem, nacionalistes i independentistes, malament. Aquí sí que no hi ha debat.