Molts detalls per concretar

La unitat dels Vint-i-set ha obligat el Govern britànic a capitular en les condicions del 'brexit'

4
Es llegeix en minuts
zentauroepp41237622 br01  bruselas  b lgica   08 12 2017   el presidente de la c171208110713

zentauroepp41237622 br01 bruselas b lgica 08 12 2017 el presidente de la c171208110713 / ERIC VIDAL POOL

El compromís entre el Govern britànic i la Unió Europea (UE) sobre la primera fase de la negociació del brexit suposa una important victòria per als 27 estats membres i una clara capitulació de la primera ministra britànica, Theresa May.  Els Vint-i-set, gràcies a la seva unitat i al fet de  no haver caigut en les trampes disgregadores parades per Londres, han aconseguit els seus objectius amb concessions mínimes: les garanties sobre els drets dels ciutadans europeus residents a la Gran Bretanya, l’acceptació de Londres de les seves obligacions financeres amb la UE (més del doble del que havia ofert inicialment) i el fet d’evitar el restabliment d’una frontera dura entre Irlanda i Irlanda del Nord que hauria posat en perill els Acords de Pau del Divendres Sant.

Amb la seva capitulació, Theresa May ha aconseguit que la UE accedeixi finalment a iniciar la negociació sobre la futura relació amb la Gran Bretanya després del brexit, en paral·lel a la redacció del Tractat de Sortida. Un nou ajornament de l’obertura d’aquesta discussió sobre les futures relacions amb el continent per falta de «progressos suficients» en les condicions del brexit, com va passar a l’octubre, podria haver precipitat la caiguda de May com a premier, ja fragilitzada per les falses expectatives creades al voltant de la sortida de la UE, les divisions dels conservadors i l’empitjorament de la situació econòmica.

La UE ha tornat a allargar la mà a May per intentar minimitzar les seves dificultats polítiques internes i apuntalar-la en el càrrec. Els Vint-i-set han cedit en el paper de tutela jurídica prioritària del Tribunal de Justícia Europeu sobre els drets dels europeus residents a la Gran Bretanya, que serà indirecta i temporal. I la UE, sobretot, ha acceptat un compromís polític molt difícil de materialitzar sobre el manteniment de l’actual frontera entre Irlanda i Irlanda del Nord sense verificacions ni controls, que xoca frontalment amb el pla de Londres de sortir del mercat comú i de la unió duanera i l’exigència dels socis unionistes nord-irlandesos (DUP) de May d’evitar que a causa del brexit la frontera dura es traslladi entre Irlanda del Nord i la Gran Bretanya.

May ha promès mantenir la reglamentació britànica alineada totalment amb la del mercat comú europeu del qual vol sortir fins que trobi el sistema per seguir sense frontera a Irlanda del Nord. El compromís ha sigut una d’aquelles característiques fórmules comunitàries que permeten salvar les aparences i evitar una crisi, a costa d’ajornar per més endavant la titànica tasca de resoldre la quadratura del cercle amb menys marge de temps.

Notícies relacionades

El compromís de la primera ministra May amb la UE ha sigut un gran pas endavant cap a una sortida negociada i no traumàtica de la Gran Bretanya, però encara queden gairebé tots els detalls per concretar. El temps apressa, perquè amb prou feines queden deu mesos per traslladar aquests compromisos genèrics en un text de Tractat de Sortida que pugui ser aprovat i ratificat a temps perquè el brexit es produeixi sense sobresalts el 29 de març del 2019, i tal com assenyala la saviesa popular «el diable s’amaga en els detalls». A més a més, la UE i la Gran Bretanya han de pactar les condicions del període transitori de dos anys de permanència en el mercat comú i la unió duanera demanat per Londres mentre es completa la negociació del futur acord comercial.

El més difícil, per arribar «El més difícil en la negociació amb la Gran Bretanya encara ha d’arribar», va advertir realista el president de la UE, el polonès Donald Tusk. «Les pròximes etapes seran evidentment molt difícils», va reconèixer també el negociador en cap de la UE, el francès Michel Barnier. Malgrat que la setmana que ve el Consell Europeu donarà llum verda a l’obertura de les discussions sobre les futures relacions de la Gran Bretanya amb la UE, els Vint-i-set ja han anunciat que primer es començarà per les negociacions sobre el període transitori «perquè els ciutadans i les empreses tinguin clara la situació». I aquí el Govern de May s’ha de preparar per fer noves concessions, perquè els Vint-i-set exigeixen que durant aquest període la Gran Bretanya accepti la integritat del dret comunitari, incloses les noves regulacions que s’adoptin quan ja hagi sortit de la UE i la lliure circulació de persones. Les negociacions sobre les relacions futures entre la Gran Bretanya i la UE no podran començar com a molt aviat fins al mes de febrer estimen els Vint-i-set, perquè abans necessiten «més claredat» sobre els verdaders plans del Govern de May davant les indicacions contradictòries i poc realistes que han anat formulant els ministres britànics. Barnier estima que, donada la voluntat de Londres de sortir del mercat comú i la unió duanera, el màxim que la UE podrà oferir serà un acord comercial com el que acaba de subscriure el Canadà.   

Donald TuskMichel BarnierMay MayBarnier