Els unionistes irlandesos reben amb cautela l'acord May-Juncker

zentauroepp41237215 british prime minister theresa may  left  and european commi171208110812

zentauroepp41237215 british prime minister theresa may left and european commi171208110812 / Virginia Mayo

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Les reaccions al Regne Unit a l'acord aconseguit per Theresa May amb la Unió Europea són de cautela. La primera ministra ha aconseguit in extremis, una treva per poder avançar, quan el rellotge amenaçava amb un col·lapse del procés de divorci. “No hi haurà frontera dura”, ha declarat May a Brussel·les, “i garantim la integritat del Regne Unit”. Però aquest acord polític i preliminar d'un “alineament reglamentari” per a Irlanda encara ha de ser detallat i examinat per totes les forces polítiques britàniques.

Notícies relacionades

El pacte oferiria noves garanties per a Irlanda del Nord sobre la frontera a l'illa. La líder del Partit Democràtic Unionista (DUP), Arlene Foster, ha celebrat que s'hagin realitzat “substancials” canvis en el text proposat dilluns, però ha advertit que “encara queda molta feina per fer”. “Ens satisfà veure aquests canvis, perquè per mi això significa que no hi ha una línia vermella (una duana) al mar d'Irlanda i tenim una confirmació molt clara que tot el Regne Unit surt de la Unió europea, deixa el mercat únic i la unió duanera”, ha declarat Foster. Ara bé, “hi ha assumptes que volem que s'aclareixin, bàsicament faltava temps. Crec que hauríem necessitat tornar i parlar de nou sobre aquests assumptes, però la primera ministra ha decidit anar a Brussel·les amb el text i ha dit que ho feia en l'interès nacional”, ha afegit. El DUP ha advertit que, “no hi ha res acordat fins que tot ho estigui i dependrà del contingut de l'acord, com votem en la segona fase de les negociacions. Els unionistes assenyalen que, “encara queda per fer un gran debat sobre la naturalesa de l'alineament reglamentari amb la Unió europea. Encara queda molta feina per fer, sobre com qualsevol alineament que es pugui portar a terme sense estar en el mercat únic i en la unió duanera”. A Dublín, el primer ministre irlandès, Leo Varadkar, també ha saludat amb prudència, “un dia molt important” per a les negociacions del brexit. “És la fi del principi de les negociacions”, ha afirmat, assenyalant que el seu país es mantindrà “vigilant durant la segona fase” de les negociacions.

Les implicacions de l'alineament reglamentari poden revifar la lluita interna que es lliura a causa del brexit en el partit conservador. De moment el ministre Michael Gove, una de les veus més influents a favor del brexit dur ha donat el seu suport a l'acord amb Brussel·les. “És una fita política significativa i personal de la primera ministra”. Gove espera que el parlament recolzi May en les futures votacions sobre elbrexit. El ministre d'exteriors Boris Johnson, de la mateixa corda que Gove pel que fa al brexit, també “ha felicitat” May per l'acord. “Ara podem forjar una profunda i especial relació amb els nostres amics i aliats europeus, al mateix temps que som fidels al resultat del referèndum reprenent el control de les nostres lleis, diners i fronteres a tot el Regne Unit”, ha assenyalat en un tuit.